Počitnice

Načrtujte dopust, uredite dokumente

Z.F./Novice Svet24
17. 6. 2018, 14.00
Deli članek:

Že odštevate dneve do dopusta? Če še ne veste, kje boste letos počitnikovali, si oglejte raznoliko ponudbo turističnih agencij ali pa se z zemljevidom v roki odpravite na pot v neznano.

Dreamstime
čakanje dopusta

Toda pred odhodom je treba poskrbeti še za nešteto stvari, zato nam lahko hitro kaj uide iz glave. Da bodo vaše počitnice popolnoma brezskrbne, se nanje dobro pripravite. Ponujamo nekaj koristnih nasvetov.

Načrtujte dopust

Potovanje ali dopust se začne z načrtovanjem. Oglejte si ponudbo različnih turističnih agencij, letalskih prevoznikov, hotelov, kampov, apartmajev, rent-a-carjev in tako dalje ter primerjajte cene, šele nato se odločite za nakup. Dobro je upoštevati ponudbo v prvem ali zadnjem trenutku (first minute ali last minute), pa tudi cenovno ugodnejše termine potovanja, pri katerih lahko prihranite nekaj denarja. Kamorkoli se že odpravljate na dopust, pa je dobro vedeti čim več o sami destinaciji in (trenutnih) razmerah v državi. Pri tem vam bodo v veliko pomoč turistični vodniki, v katerih boste našli tudi druge zanimivosti. Če že veste, v katerem hotelu ali kraju boste nastanjeni, pa je dobro preveriti tudi ocene gostov, ki so kraj obiskali v preteklosti oziroma so že bivali v izbranem hotelu, kampu, apartmaju in tako dalje.

Dreamstime
Če potujete v eksotične kraje, se pozanimajte, ali je potrebno kakšno cepljenje, na primer proti rumeni mrzlici, hepatitisu A in B, in ali se morate pred kakšnimi boleznimi zaščititi z zdravili.

Uredite vse potrebne dokumente

Slovenski državljani za vstop v države, kjer velja schengenski sporazum, potrebujemo le veljavno osebno izkaznico. Za obisk drugih držav pa boste potrebovali veljaven potni list. Pred odhodom preverite veljavnost osebne izkaznice in potnega lista. Slednji naj bo veljaven vsaj še šest mesecev od dneva prihoda domov. Če vam je veljavnost dokumenta že potekla, čim prej poskrbite za izdajo novega, saj je poleti naval zaradi dopustov večji, čakalne dobe pa daljše. Če za državo, v katero potujete, potrebujete vizum, si ga pravočasno priskrbite na diplomatskem ali konzularnem predstavništvu tuje države, ki je pristojno za izdajanje vizumov slovenskim državljanom. Če se odpravljate v tujino, ne bo odveč še en nasvet: pred odhodom naredite kopijo svojega potnega lista in jo pospravite ločeno od njega. Ob morebitni izgubi ali kraji potnega lista si boste s tem prihranili marsikatero težavo.

Profimedia
Pozanimajte se, kje je najugodneje menjati denar – v Sloveniji ali na izbrani destinaciji. Svetujemo vam, da se za menjavo odločite najmanj teden dni pred odhodom.