Nič več predsednik stranke

Rajoy se poslavlja še od enega položaja

J.P./STA
5. 6. 2018, 13.46
Posodobljeno: 5. 6. 2018, 13.49
Deli članek:

Nekdanji španski premier Mariano Rajoy se poslavlja tudi s položaja predsednika Ljudske stranke. Kot je dejal danes po zasedanju vodstva stranke v Madridu, je to "najbolje zanj in za Španijo".

Reuters
Z mesta premierja se je poslovil minuli petek, ko mu je parlament zaradi nezakonitega financiranja stranke izglasoval nezaupnico.

"Mislim, da je prišel čas, da postavim končno piko za to obdobje. Ljudska stranka mora napredovati in še naprej graditi svojo zgodovino v službi Špancev pod vodstvom druge osebe," je po povedal članom stranke.

Ustrezni strankarski organi bodo po njegovih besedah v kratkem sklicali izredni kongres stranke, na katerem bodo izvolili njegovega naslednika. Dotlej bo ostal na položaju, je dodal.

Rajoyevi manjšinski vladi je sicer še pred dvema tednoma uspelo v parlamentu potrditi proračun za letos. A zmagoslavni občutki ob tem niso trajali dolgo, saj je sodišče 24. maja kopico predstavnikov stranke, poslovnežev in drugih vpletenih obsodilo zaradi sodelovanja v kompleksni shemi podkupovanja.

V okviru tega sistema je prišlo tudi do nezakonitega financiranja stranke, ki se je že pred tem soočala s številnimi korupcijskimi aferami.

Nezaupnica

Opozicijski socialisti so tako v parlamentu vložili predlog nezaupnice proti Rajoyju, ki so jo poslanci minuli petek tudi podprli. Rajoya je na položaju premierja že nadomestil vodja socialistov Pedro Sanchez.

Rajoy je danes ostro kritiziral Sancheza, češ da je nezaupnica "precedenčni primer", ki bo imel veliko posledic za demokracijo v Španiji, saj je sedaj premier nekdo, ki "ni še nikoli zmagal na volitvah".