Alica v čudežni deželi

FOTO: Najstniška džihadistka je »samozavestna« in »precej prebrisana«

S.R.
5. 6. 2018, 11.55
Posodobljeno: 5. 6. 2018, 12.01
Deli članek:

V Združenem kraljestvu so zaradi načrtovanja terorističnega napada na Britanski muzej v Londonu obsodili 18-letno džihadistko.

Profimedia
18-letna Safaa Boular.

18-letna Safaa Boular je bila članica edine znane britanske teroristične celice islamske države, v kateri so sodelovale samo ženske. Včeraj je postala tudi najmlajša džihadistka, ki so jo obsodili zaradi načrtovanja terorističnega napada. Boularjeva je zlovešč načrt začela snovati, ko ji je mejna policija preprečila, da bi se pridružila svojemu soprogu v Siriji. Za tarčo si je izbrala Britanski muzej v Londonu, s pajdašicami pa je smrt nameravala sejati s strelnim orožjem in granatami. Britanski organi pregona so najstnico zasačili, ko so prisluškovali njenim pogovorom s sestro in mamo. Najstnice razsodba sodnika Marka Dennisa ni vidno ganila, sprejela jo je brez kakršne koli reakcije, pri čemer bo morala na izrek kazni počakati še približno šest tednov.

Profimedia
Fotografija, ki so jo našli na njenem telefonu. Domnevno naj bi šlo a njo in njene sestre.

Prek spleta je spoznala džihadista

Boularjeva je v svoj peklenski načrt privabila svojo 22-letno radikalizirano sestro Rizlaine Boular in 44-letno mater Mino Dich. Obe sta sodelovanje v načrtovanju terorističnega napada že priznali. Na prste sta jim sicer stopili britanska obveščevalna služba in britanska protiteroristična policija. Ti so na sodišču razkrili, da so islamistke so za spletkarjenje uporabljale lasten kodiran jezik, ki je temeljil na pravljici Alica v čudežni deželi. Najstnica naj bi se sicer radikalizirala, ko je bila stara 16 let. Takrat je na spletu spoznala 32-letnega Naweeda Hussaina, V Združenem kraljestvu rojenega borca islamske države. Po terorističnem napadu v Parizu ju je namreč spoznala neimenovana džihadistka, ki je za islamsko državo novačila nove rekrute, malo za tem sta se prek spleta tudi poročila. Avgusta 2016 se mu je želela pridružiti v Siriji, a so jo na letališču ustavili, jo začasno priprli in ji zasegli potni list.

Profimedia
Naweed Hussain

Tajni agent na delu

O lokacijah, primernih za napad, je prek spleta vseskozi razpravljala tudi s Hussainom, ki jo je k mučeniškemu dejanju seveda spodbujal, a so jo zaradi njega pravzaprav zasačili. Aprila 2017 je umrl v napadu drona, vendar je še pred tem zle namene svoje soproge razkril britanskemu tajnemu agentu, ki se je na spletu predstavljal kot podpornik islamske države. Agent je nato pod pretvezo, da je bil Hussainov nadrejeni, z novico o smrti seznanil Boularjevo, užaloščena najstnica pa mu je načrte potrdila še sama.

Profimedia
Njeno domovanje.

»Samozavestna« in »precej prebrisana«

Boularjeva je na sodišču sicer povedala, da jo je v načrtovanje napada prepričeval Hussain in da ga je trikrat zavrnila. Dejala je, da si je želela zgolj mirnega zakonskega življenja v Raki, kjer je na ulicah zaradi nošenja muslimanskih oblačil ne bi žalili z vzdevki, kot sta »dežnik« ali »poštni nabiralnik.« Pojasnila je še, da je po aretaciji spremenila svoje mnenje in da zdaj raje kot burko nadene običajno zahodnjaško oblačilo. Vodja posebne enote za boj proti terorizmu Dean Haydon jo je na drugi strani označil za »samozavestno, artikulirano, inteligentno in razmeroma zrelo 18-letnico,« ki je bila v prikrivanju načrtov »precej prebrisana.«

Profimedia
Naweed Hussain.

Profimedia
Zasežen telefon.

Profimedia
Njeno domovanje.