Ne uživajte jih!

Umik: v piškotih Plazma visoka vsebnost akrilamida, ne uživajte jih

T.L.
5. 6. 2018, 11.50
Posodobljeno: 5. 6. 2018, 12.10
Deli članek:

Visoka vsebnost akrilamida predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje potrošnikov, še posebej otrok, opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Profimedia
Potrošniki lahko živilo vrnejo na mesto prodaje.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora vzorčenja in analize živil na prisotnost akrilamida ugotovila visoko vsebnost akrilamida v Bambi plazma piškotih, kar, kot zapišejo na spletni strani uprave, predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje potrošnikov, še posebej otrok.

Dobavitelj za Slovenijo, Fructal d.o.o., že izvaja umik spornega živila iz prometa. Potrošnikom, ki so omenjeno živilo že kupili, svetujejo, da ga ne uživajo in ga lahko vrnejo na mesto prodaje.

Uprava za varno hrano
Plazma piškoti.

Podatki o živilu:
Živilo: BAMBI PLAZMA, ALL YOU NEED
Trgovsko ime: Plazma piškoti
Poreklo: Srbija
Proizvajalec: Koncern Bambi a.d. Požarevac
Distributer za Slovenijo: Fructal d.o.o., Ajdovščina
Lot/serija: L801370
Rok uporabe: 30.6.2019
Pakiranje: 150 g

Akrilamid je procesno onesnaževalo, ki nastane kot posledica obdelave živil pri visoki temperaturi in lahko ogroža zdravje, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ). 

"Domneva se, da akrilamid nastane v živilu kot stranski produkt asparagina (amino kislina) in reducirajočega sladkorja (glukoza, fruktoza) v takoimenovani Maillardovi reakciji – rjavenje živila. Proces poteka pri višjih temperaturah in nizki vlažnosti. Pomemben je tudi čas. Količina akrilamida se v živilu povečuje s temperaturo višjo od 120◦C in časom, dodajanje vlage pri pečenju, tvorjenje akrilamida zmanjšuje. Pri temperaturah nižjih od 120◦C se akrilamid ne tvori. Proces nastajanja se začne, ko se živilo zlatorumeno zapeče. Čim bolj je barva zapečenja intenzivna, tem več akrilamida je prisotnega v živilu. V surovih živilih in kuhanih živilih akrilamid ne nastaja," je zapisano na spletni strani NIJZ. Največ akrilamida se nahaja v hrani rastlinskega izvora, našli so ga v večini pečenih, ocvrtih in praženih živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, drugi vir akrilamida so kajenje, tudi pasivno, embalaža za živila, kozmetika. Koliko akrilamida zaužijemo, je odvisno od prehranskih navad.