Znova bodo razvijali, če ...

Jedrski čuvaj na Dunaju v pričakovanju slabih novic iz Irana

S.R.
5. 6. 2018, 09.26
Posodobljeno: 5. 6. 2018, 12.40
Deli članek:

Iran je napovedal ponoven zagon programa za povečevanje zmogljivosti za bogatenje urana.

Reuters
Sedež Mednarodne agencije za atomsko energijo na Dunaju.

Behrouz Kamalvandi, tiskovni predstavnik Iranske organizacije za atomsko energijo (AEOI), je po poročanju Reutersa napovedal, da bo Iran Mednarodno agencijo za atomsko energijo (IAEA) s sedežem na Dunaju danes pisno obvestil o ponovnem zagonu procesa za povečanje njihove zmogljivosti za bogatenje urana. Po njegovih navedbah lahko brez težav pospešijo proizvodnjo temu namenjenih centrifug.

Vrhovni vodja Irana ajatola Ali Hamenej je že včeraj razkril, da je odredil takojšnji začetek priprav na povečanje zmogljivosti za bogatenje, če bo po izstopu Združenih držav propadel dogovor iz leta 2015. »Vodja pravi, da bi morali pospešiti nekatere procese, povezane z našo jedrsko zmogljivostjo, da lahko program po potrebi razvijemo hitreje,« je še dejal Kamalvandi.

Jedrski dogovor iz leta 2015 Iranu dovoljuje bogatenje urana do 3,67-odstotne čistosti. Pred dogovorom jim je uran uspelo obogatiti do 20-odstotne čistosti, pri čemer se za uran, ki ga je mogoče uporabiti za vojaške namene, torej razvoj atomske bombe, zahteva približno 90-odstotna čistost. Če Evropi dogovora ne bo uspelo ohraniti pri življenju, se bo Teheran torej znova podal na pot proti tej »magični« meji čistosti.