Pojasnila

Organizator nagradne igre bo deklici povrnil dohodnino

T.L., Ž.K.
5. 6. 2018, 10.40
Posodobljeno: 5. 6. 2018, 14.45
Deli članek:

Po zapisu očeta na družbenem omrežju so se organizatorji nagradne igre odločili, da bodo deklici povrnili dohodnino.

Profimedia
Pridobili smo pojasnilo organizatorja nagradne igre in Fursa.

Potem ko je Finančna uprava RS davčnim zavezancem 31. maja poslala še drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za lansko leto, ki so jih prejeli te dni, je zapis, ki močno odmeva na družbenem omrežju, objavil oče petletne deklice. Prejel je namreč Fursovo 'dohodninsko pošiljko', v kateri je navedeno, da je njegova hčerkica državi dolžna dobrih 10 evrov.

"Pokvarjena Slovenija! Ko ne moreš verjeti, da 5 let star otrok dobi dohodnino za plačat zaradi nagrade 50 evrov, ki jo je prejela s strani komunale za projekt 'voda' za narisano risbico. Denar je prejela osebno na komunali! Domov je prišla položnica z njenim imenom ter plačilom dohodnine, v znesku 10,56 evrov. Ne morem razumeti, da lahko otroku, zaračunaš dohodnino za njegovo ustvarjanje. Škoda drugih besed za tako sramoto."

Kaj pravi zakonodaja? Po 105. členu Zakona o dohodnini (ZDoh-2) so nagrade, ki presegajo vrednost 42 evrov z vključenim DDV, po zakonodaji predmet obdavčitve. Akontacija dohodnine v teh primerih znaša 25 odstotkov bruto vrednosti nagrade, kar mora glede na zakonodajo odvesti organizator nagradne igre. Se pa nagrada in akontacija dohodnine vštejeta v letno odmero dohodnine prejemnika.

O tem, zakaj je v tem primeru na naslov deklice priromala položnica z zneskom plačila 10,56 evrov, smo za pojasnilo prosili Furs. Razložili so nam, da je res, da bi običajno moral akontacijo dohodnine odvesti organizator nagradne igre. A ker bi bil znesek akontacije nižji od 20 evrov, jim tega ni bilo potrebno storiti, nagrado pa je morala prejemnica prijaviti kot dohodek. Tako je bil znesek obdavčen po 16-odstotni stopnji namesto 25-odstotni.

Organizator bo deklici povrnil dohodnino

Iz Javnega podjetje Komunala Slovenj Gradec, ki je organiziral nagradni natečaj Pitna voda in mi, na katerem je sodelovala tudi deklica, pa so sporočili, so ravnali skladno z zakonodajo, vendar pa bodo deklici povrnili dohodnino saj so v natečaju obljubili neto nagrado. V odgovoru so zapisali, da so k sodelovanju povabili vrtce in razredno stopnjo osnovnih šol. Izbranim udeležencem so na osnovi izbora strokovne komisije organizatorja natečaja podelili nagrade: 

1.       1. nagrado  90 evrov,
2.       2. nagrado – 50 evrov,
3.       3. nagrado – 30 evrov.

"Tako smo kot organizator nagradnega natečaja za 1. nagrado v višini 90 evrov prejemniku nagrade izročili denarno nagrado v višini 90 evrov neto in obračunali ter plačali akontacijo dohodnine v višini 30 evrov. Za drugo nagrado v višini 50 evrov smo prejemniku izročili denarno nagrado v višini 50 evrov in obračunali akontacijo dohodnine v višini 16,66 evra, ki je v skladu z 282. členom Zakona o davčnem postopku nismo plačali. 282. člen Zakona o davčnem postopku pravi, da se od dohodkov rezidenta, od katerih se akontacija dohodnine plačuje z davčnim odtegljajem, ta ne odtegne in ne plača s strani organizatorja, če izračunan znesek akontacije ne presega 20 evrov -  ta znesek bo dobitnik plačal pri letni napovedi dohodnine. Iz zgoraj navedenega je razvidno, da smo ravnali skladno z zakonodajo, vendar pa bomo deklici povrnili dohodnino, saj smo dejansko v natečaju obljubili neto nagrado," sporočajo iz podjetja.