Konflikt

Asad: ZDA izgubljajo vojno v Siriji

B.K.
1. 6. 2018, 09.19
Posodobljeno: 1. 6. 2018, 09.22
Deli članek:

Če ameriške sile ne bodo zapustile Sirije, je možen tudi konflikt, je dejal sirski predsednik.

Profimedia
Sirski predsednik Bašar al Asad.

Sirski predsednik Bašar al Asad je v pogovoru za rusko televizijo RT deja, da Združene države Amerike izgubljajo vojno v Siriji in, da morajo njene oborožene sile državo zapustiti.

“Združene države izgubljajo svoje karte. Njihova glavna karta je bila Al Nusra, ki naj bi bila ‘zmerna’, a ko so se začeli škandali, da niso zmerni ampak da so Al Kaida, s katero bi se naj Združene države borile, so začeli iskati drugo karto. Ta karta so sedaj SDF (Sirske demokratične sile),” je dejal Asad.

SDF je zveza samoorganiziranih milic iz predelov severne in vzhodne Sirije, pod vodstvom kurdskih sil. Z ZDA sodeluje že od vsega začetka, saj so ravno ameriške zračne sile z obstreljevanji omogočile kurdskim milicam, da so v bitki za Kobane leta 2014 porazile oblegajoče tolpe Islamske države, ki so jim grozile z genocidom.

Reuters
Borci Sirskih demokratičnih sil po zavzetju mesta Tabka.

Po tem so kurdske sile in milice osvobojenih mest ter okrožij, z ameriško podporo osvobodile tudi Rako, glavno mesto Islamske države in še več kot tretjino sirskega ozemlja.

Po porazu Al Nusre in Islamske države se bi naj Asad sicer pogajal z SDF, saj da gre za “Sirce, ki ljubijo svojo državo. A če pogajanja propadejo, bo sirska vojska prisiljena osvoboditi ozemlja, ki jih okupirajo SDF. Z Američani ali brez.”