Dognanja

Ne samo da Pluton ni planet, niti pritlikavi planet ni

R.T.
1. 6. 2018, 08.52
Posodobljeno: 1. 6. 2018, 08.56
Deli članek:

Že desetletja se raziskovalci sprašujejo kako kategorizirati najmanjši planet v našem osončju. Je sploh planet? Je pritlikavi planet? Je nekaj popolnoma drugega?

NASA
Pluton

Konec leta 2006 je mnogo ljubiteljev astronomije z jezo ugasnilo svoje televizijske sprejemnike. Mednarodna astronomska zveza je namreč takrat uradno odločila – Pluton ni planet. Nima namreč dovolj mase. Iz kategorije planetov je zato padel v kategorijo pritlikavih planetov, nebesnih teles, ki izgledajo kakor planeti, a so od njih bistveno manjši in lažji.

Sedaj pa znanstveniki iz San Antonia v ameriški zvezni državi Teksas trdijo, da bi lahko Pluton v resnici bil del tretje kategorije. Ne planet, ne pritlikavi planet, ampak komet.

Profimedia
Površina Plutona.

Pluton naj bi bil v resnici sestavljen iz nešteto kometov, ki so se strnili skupaj v dolgi zgodovini našega osnočja, so zapisali raziskovalci v članku v znanstveni reviji Icarus.

Znanstveniki so dolgo časa verjeli, da je Pluton nastal, kakor nastanejo vsi planeti – iz vrtinčastega prahu, ki ga sčasoma v kroglasto obliko potegne gravitacija. A po tem, ko so ugotovili, da Pluton spada v kategorijo pritlikavih planetov, so se raziskovalci začeli bolj podrobno ukvarjati z njegovim nastankom. Tako je leta 2015 mimo Plutona poletela sonda Novi horizonti, ki je posnela nekaj dih jemajočih fotografij in pobrala mnogo pomembnih podatkov o njegovi sestavi. Iz njih so ameriški znanstveniki sklenili na možnost drugačnega nastanka. Nivoji dušika v Plutonovi notranjosti naj bi namreč ustrezali hipotezi, po kateri je pritlikavi planet nastal s trkom mnogih različnih kometov in ne kot kondenzacija vesoljskega prahu.

Profimedia
Pluton

A hipoteza še ni potrjena in obstaja le en način za njeno potrditev – pristanek nove sonde na Plutonu in zbiranje novih podatkov o njegovi sestavi.