Oče leta

Junak med gasilce; oče je dečka (4) pustil samega in igral Pokemon Go

T.L.
29. 5. 2018, 12.15
Posodobljeno: 29. 5. 2018, 12.50
Deli članek:

Grozita mu zaporna in denarna kazen, center za socialno delo pa se bo pogovoril še z dečkovo mamo.

Profimedia
Mamoudou Gassama

Mamoudou Gassama je oseba, o kateri je večraj govoril ves svet, v medijih pa si je prislužil nadimek Spiderman. Nezakoniti priseljenec, ki je v Francijo prišel pred nekaj meseci, je namreč z neverjetnimi fizičnimi sposobnostmi osupnil svet, ko se je spretno povzpel po balkonih višje stavbe in rešil dečka, ki je visel z balkona v četrtek nadstropju.  

Izkazalo se je, da je dogodek povsem spremenil življenje Mamouda: dobil je francosko državljanstvo in postal gasilec. Slavi ga vsa Francija, z njim pa se je, kot smo poročali, srečal tudi francoski predsednik Macron. Francoski Le Monde je poročal, da je do včerajšnjega prelomnega dogodka, Mamoudou v Parizu, kamor je prišel iz Italije, delal na črno v gradbeništvu, plačilo pa je prejemal na roke. Živel je v hostlu v zahodnem predmestju Montreuil, za azil pa v Franciji ni zaprosil.  

Profimedia
Mamoudou Gassama s predsednikom Macronom.

Po objavi posnetka so se v javnosti pojavila vprašanja, ali sosed na sosednjem balkonu, ne bi lahko nekoliko bolj pomagal dečku in ga sam dvignil na varno. Sosed je na očitke odgovoril. Povedal je, da je dečka držal za eno roko, žzaradi pregrade, ki loči balkona obeha stanovanj, pa dečka ni zmogel potegniti na varno. Dodal je, da zaradi dečkove varnosti, ni želel izpustiti iz prijema njegove dlani. Povedal je, da je bil deček oblečen v kostum - kakšno naključje - stripovskega junaka Spidermana in krvavel iz palca na nogi.

Javno se je rešitelju zahvalila tudi dečkova družina. "Je resničen junak," je dejala dečkova mama. Vendar pa se je ob dogodku pokazala tudi temna stran: izkazalo se je, da je bil deček v stanovanju sam, varovati pa bi ga moral oče. A kaj, ko očeta ni bilo in je dečka pustil samega. Ne prvič, je priznala dečkova mama. 

Oče je odšel v trgovino in fantka pustil samega. Ko je opravil z nakupom, pa je igral igrico Pokemon Go, se je izkazalo kasneje.

Mama: Ni navajen, da sam skrbi za dečka

Deček je sicer v Pariz prišel z otoka Reuniona, kjer je živel z mamo in babico, pred tremi tedni. V Parizu se je pridružil očetu, ki dela v francoski prestolnici. Dečkova mama naj bi se konec tega meseca očetu in sinu pridružila skupaj z drugim otrokom. 

Dečkova mama je za francoski radio povedala, da očetovega dejanja ne more opravičiti, da pa ni bil navajen, da sam skrbi za dečka in da se je zgodilo, da ga je že kdaj prej pustil samega.

"Ne morem opravičiti dejanja mojega moža. nekateri ljudje mi bodorekli, da se to lahko zgodi vsakomur in to se je res zgodilo veliko ljudem. Moj sin je imel srečo," je dejala.

Britanski BBC, ki se sklicuje na vire v vrstah francoskega tožilstva, pa poroča, da dečkov oče po obisku trgovine ni šel naravnost domov, ampak je po pariških ulicah igral igrico Pokemon Go.

Zdaj se bo moral zagovarjati zaradi zanemarjanja otroka, grozita mu dve leti zaporne kazni in kazen v višini 30.000 evrov. Menda naj bi bil oče zaradi dogodka povsem skrušen. Bodo pa predstavniki centra za socialno delo govorili tudi z dečkovo materjo.