MH370

Iskanja je konec. Družinam je ostalo le upanje

J.P.
29. 5. 2018, 10.56
Posodobljeno: 29. 5. 2018, 11.03
Deli članek:

Let MH370 ostaja ena največjih letalskih ugank.

Profimedia
Letalo s 239 ljudmi na krovu med letom iz Kuala Lumpurja v Peking je skrivnostno izginilo.

Iskanje malezijskega letala na letu MH370 je zaključeno. Teksaško podjetje Ocean Infinity, ki je prečesavalo dno Indijskega oceana, je prvotni 90-dnevni limit dvakrat podaljšalo, a brez uspeha.

Upanje ostaja

Avstralska vlada je dejala, da je bila štiriletna iskalna akcija najdaljša v zgodovini letalstva in da je do skrajnosti preizkusila tehnologijo, ki je na voljo. Minister za transport Michael McCormack pa je pristavil, da z opustitvijo iskanja upanje družin pogrešanih, da izginuli boeing 777 nekega dne le najdejo, ni umrlo.

Malezija je z omenjenim podjetjem podpisalo pogodbo, ki jo v primeru neuspeha razbremeni plačila. Preiskovalci so prečesali več kot 112.000 kvadratnih kilometrov oceanskega dna, kar je štirikrat večje območje od tistega, kot so ga kot verjetno območje strmoglavljenja začrtali strokovnjaki.

Avstralija, Malezija in Kitajska so se leta 2016 sporazumele, da bodo z iskanjem nadaljevale le v primeru kredibilnih dokazov.

Nekje v Indijskem oceanu

Boeing 777 letalske družbe Maleysian Airlines je 8. marca leta 2014 izginil nekje na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Letalo je prevažalo 239 potnikov in članov posadke. 38 minut po vzletu je spremenilo smer in se obrnilo proti jugu ter letelo še sedem ur, vendar pa signala več ni oddajalo. Na radarju se je zadnjič pokazalo severno od indonezijskega otoka Sumatra.