Britanci "ga nočejo", zdaj pa ...

Nov potni list: Izrael na pomoč milijarderju Abramoviču

T.L.
29. 5. 2018, 09.30
Posodobljeno: 29. 5. 2018, 10.06
Deli članek:

Izraelski potni list mu znova odpira vrata na Otok, kjer pa bo za delo še vedno potreboval vizo. Kupil si je nekdanji hotel v Tel Avivu.

Reuters
Roman Abramovič

Ruski milijarder Roman Abramovič, lastnik nogometnega kluba Chelsea, ki ni uspel obnoviti britanske vize, je dobil izraelski državljanstvo in se bo preselil v Tel Aviv, kjer je tudi kupil nepremičnino. Poročila izraelskih medijev je za izraelsko televizijo potrdil tudi predstavnik izraelske vlade. 

The Guardian poroča, da je izraelski notranji minister v ponedeljek potrdil ponudbo državljanstva na lokalni televiziji. "Roman Abramovič je, kot vsaka druga oseba, prišel na izraelsko veleposlaništvo v Moskvi," je dejal za televizijo Channel 10. Abramoviča so glede na oddani zahtevek in zakonodajne zahteve prepoznali kot ustrezno osebo za podelitev državljanstva.  

Odnosi med Rusijo in Veliko Britanijo po zastrupitvi ruskega dvojnega vohuna Skripala in njegove hčerke - milo rečeno - niso na zavidljivi ravni. Abramovič velja za enega od "Putinovih oligarhov" in njegovega prijatelja. Boris Johnson, britanski zunanji minister, je zaradi afere z zastrupitvijo minuli teden napovedal možnost sprejema določenih ukrepov zoper ruske oligarhe, za katere obstaja možnost, da so do svojega premoženja prišli na "sumljiv" način. O Abramovičevem primeru se Johnson sicer ni izrekel oziroma ga ni želel komentirati.  

Abramovič je na Otoku veljal za enega od najbogatejših ljudi, ko je leta 2003 kupil britanski klub, njegova britanska viza pa je potekla prejšnji mesec, proces njene obnove pa se je neobičajno dolgo zavlekel. Britanska vlada Abramovičevega primera ne želi komentirati. Novega državljanstva pa za angleški časopis niso želeli komentirati niti na Abramovičevi strani.

Spletna stran Ynet, ki je del izraelskega dnevnika Yediot Aharanoth, je poročala, da je Abramovič, ki je Jud, v ponedeljek priletel v Tel Aviv in prejel dokumente, ki dokazujejo njegov status izraelskega državljana. 

Vsi Judje lahko v Izraelu dobijo državljanstvo, potni list pa jim izdajo nemudoma. Z izraelskim potnim listom so vrata na Otok Abramoviču odprta, vendar le za krajše obiske, v kolikor pa bi želel na Otoku delati, bi vseeno potreboval vizo.

Izraelski mediji še poročajo, da je Abramovič, ki je redno obiskoval Izrael in v raziskovalne namene doniral milijone evrov, ob obali v Tel Avivu kupil nekdanji hotel. BBC poroča, da je Abramovič najbogatejša oseba v Izraelu. Po poročanju izraelskih medijev mu menda 10 let tudi ne bo treba plačevati davkov in pojasnjevati izvora premoženja. Britanski mediji poročajo, da bi oblasti od Abramoviča za obnovitev britanske vize zahtevale tudi določena finančna razkritja. Po oceni Forbesa je Abramovič sicer vreden skoraj 10 milijard evrov.