ARA San Juan

Pekel na krovu pogrešane podmornice: poročilo razkriva, v kakšni bedi so ginili

J.P.
29. 5. 2018, 08.20
Posodobljeno: 30. 5. 2018, 11.20
Deli članek:

Argentinska podmornica, ki je izginila v Atlantskem oceanu, je bila kritično podhranjena.

Profimedia
15. novembra lani izginula podmornica ni bila v dobrem stanju.

Izginila je 15. novembra lani, domnevno med vohunjenjem v bližini Falklandskih otokov. Na njenem krovu je bilo 44 duš in, kot bi šlo pričakovati, temu primerna količina zalog. Zdaj je znano, da temu ni bilo tako.

66 metrov dolga podmornica je dosegla hitrost do 45 kilometrov na uro, njen doseg je bil 22.224 kilometrov.

Argentinska podmornica ARA San Juan je izplula iz mornariškega oporišča Usuaia na skrajnem jugu Argentine, njen cilj je bil Mar del Plato. Kot je pokazala preiskava argentinske mornarice, je ta sicer prenašala za en teden zalog, a le za 34 ljudi.

Pomanjkanje

Twitter
Fotografija je nastala v ponedeljek, 13. novembra.

In čeprav je bilo v prvih poročilih navedeno, da je imela na krovu za 10 dni kisika, se je zdaj izkazalo, da ga je bilo občutno manj – za le šest dni. Za boljšo predstavo: v njenih rezervoarjih je bilo prostora za 100 dni kisika. 

A tudi to še ni vse. Leta 1983 v Nemčiji izdelana dizelska podmornica je bila v precej slabšem stanju, kot pa so oblasti sprva mislile. Po ugotovitvah preiskave, ki ji je načelovala zvezna sodnica Marta Yanez, je načeta loputa še čakala na končno odobritev, prav tako pa ni znano, če je komora, namenjena pobegu s toneče podmornice (omogoča prenos oseb in predmetov med dvema področjema z različnim tlakom), sploh delovala. 95 odstotkom zračnih filtrov je potekel rok uporabe, nameščenih pa jih je bilo skoraj 600 manj, kot bi jih po navodilih proizvajalca moralo biti. Primanjkovalo je tudi varnostnih oblačil za izkrcanje s podmornice v primeru nesreče ter zalog hrane – na krovu je bilo 240 enot konzerv in toplotno zapečatenih obrokov za nujne primere, 240 pollitrskih steklenic z energijsko pijačo ter po dve žitni in čokoladni tablici za vsakega člana posadke. S tem bi teden dni preživelo 34 ljudi, torej 10 manj, kot pa jih je bilo na krovu podmornice.