Metode

Kaj naredi policija z zaseženo drogo in orožjem?

Sašo Avramovič / Novice Svet24
29. 5. 2018, 07.00
Deli članek:

Policija med hišnimi (in drugimi) preiskavami, med rutinskim delom, na mejnih prehodih in še kje vsako leto odkrije in zaseže kar nekaj mamil in orožja. Kaj se s temi stvarmi nato zgodi?

Pu Celje
Na Gruškovju so decembra 2016 zasegli kar 81 kilogramov marihuane.

Najprej poglejmo prepovedane droge. »Vsa zasežena prepovedana droga se na podlagi sklepa, ki ga izda pristojno sodišče v kazenskem postopku ali državni tožilec v predkazenskem postopku, komisijsko uniči, in sicer s sežigom,« so nam sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Kaj pravi statistika? Ko govorimo na primer o kokainu, je bilo denimo lani skupno kar 270 zasegov po vsej državi. Gre za nekaj več kot 12 kilogramov te droge. Zasegov heroina je bilo skoraj prav toliko (274) – zasegli so ga nekaj več kot deset kilogramov. Po številu zasegov sicer (še vedno) prednjači marihuana; lani jih je bilo več kot 3700, zasegli pa so skupno kar 816 kilogramov te opojne zeli. In dodajmo še nekaj »rekorderjev«. Aprila 2016 so na območju celjske policijske uprave zasegli kar sto kilogramov kokaina! Leto prej, prav tako aprila, pa so recimo pri Pincah zasegli 800 kilogramov nedovoljenih snovi v športu, no, in na Gruškovju decembra istega leta kar 81 kilogramov marihuane.

PU Celje
Orožje se ali uniči ali pa ga podarijo državnim organom, različnim ustanovam ...

Varovani prostori

V okviru ministrstva za notranje zadeve deluje Komisija za razvrstitev zaseženega, najdenega, odvzetega in izročenega orožja.

Kako pa je z zaseženim orožjem? »Do pet kosov vojaškega orožja oziroma opreme ter do tisoč kosov vojaškega streliva, ki je bilo zaseženo pri posameznem kaznivem dejanju, hrani ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, v primerno varovanih prostorih. Večje količine vojaškega orožja, streliva in opreme oziroma večje kose vojaškega orožja in opreme hrani ministrstvo, pristojno za obrambo,« so nam pojasnili na GPU. V okviru ministrstva za notranje zadeve deluje Komisija za razvrstitev zaseženega, najdenega, odvzetega in izročenega orožja. »Komisija zaseženo, najdeno, odvzeto in izročeno orožje in strelivo po pravnomočno končanem postopku ustrezno razvrsti za uničenje ali ga podari državnim organom in organizacijam, zavodom, ustanovam in človekoljubnim organizacijam, če ti izkažejo, da predmete potrebujejo za opravljanje svoje dejavnosti (na primer muzeji),« so dodali na GPU. Dodajmo nekaj statistike. Lani je bilo denimo po vsej Sloveniji zaseženih 114 bomb, kar 9625 eksplozivov in 805 kosov hladnega orožja. Med drugim so zasegli tudi 102 kosa lovskega orožja, 116 vojaških pištol in 47 pušk.