SLOVENSKO SIDRO

Predan poslanstvu in slovenstvu

Edita Žugelj
28. 5. 2018, 21.00
Deli članek:

Izidor Pečovnik - Dori je zagotovo eden najbolj priljubljenih župnikov med Slovenci v Berlinu pa tudi pri drugih narodih v multikulturni nemški prestolnici.

Župnik Dori z istoimenskim kvintetom

Župnik v Slovenski katoliški misiji v Berlinu, Hamburgu in Hannovru ter še štirih nemških berlinskih župnijah, Sv. Elizabeta, Sv. Norbert, Sv. Konrad in Sv. Matthias, v Nemčiji službuje že od leta 1995. Pravi, da tistim, ki imajo radi domovino, v tujini čas hitro beži, ker so z mislimi vsak dan doma.

Dorija v vseh njegovih župnijah in širše izjemno cenijo, saj se lahko tako slovenski rojaki kot ljudje drugih narodnosti, ki so v Nemčijo prišli v iskanju boljših priložnosti in lepšega življenja, vedno zanesejo na njegovo pomoč. Pravi, da mu bolj zaupajo, ker je tudi sam tujec. Je pa tudi zelo komunikativen, zato vedno išče ljudi, s katerimi se lahko srečuje in pogovarja.

V cerkvi svete Elizabete v Berlinu

OHRANJANJE JEZIKA

Ko je pred leti zanimanje za učenje slovenščine v Berlinu upadalo, je Dori pri župniji odprl slovenski vrtec. Potem ga je zaradi preobilice dela prepustil šoli in jo tako rešil, saj je dobila nove učence. Šoli je dal brezplačno na razpolago tudi prostore in tako k dopolnilnemu pouku slovenščine že dolgo hodijo tako najmlajši kot odrasli. V okviru Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport jih uspešno poučuje priljubljena učiteljica Magdalena Novak. V Berlinu je vedno več slovenskih študentov, ki pridejo za krajši čas ali nekaj let, in Dori jim z veseljem priskoči na pomoč, če jo potrebujejo. Sicer pa pravi, da je Slovencev s stalnim prebivališčem v mestu in okolici vse manj, mnogi se namreč po upokojitvi vrnejo domov.

SLOVENSKA MAŠA

Vsako soboto ob 18. uri ima Dori v matični cerkvi svete Elizabete slovensko mašo in udeležuje se je vse več ljudi. Ker je Slovensko kulturno-prosvetno in športno društvo Slovenija Berlin leta 2013 prenehalo delovati, se tamkajšnji Slovenci po sobotni maši srečujejo in družijo v prostorih župnije. Dorija veseli in osrečuje, da lahko na različne načine pripomore k ohranjanju slovenstva in slovenskega jezika ter povezav med rojaki v Nemčiji. Službovanje v Berlinu mu ponuja veliko svobode in možnosti za pomoč ljudem, pa tudi med dopustom v domovini nikoli ne počiva, saj ga v Sloveniji vsako poletje pričakajo številni krsti in poroke.