BES ALI SABOTAŽA?

FOTO: Predvolilni masaker na Dunajski cesti

Mirko Vorkapić / Novice Svet24
28. 5. 2018, 20.00
Posodobljeno: 28. 5. 2018, 20.14
Deli članek:

Predvolilna kampanja ne poteka samo v medijih, ampak tudi na ulici. Na Dunajski in Celovški cesti v Ljubljani so (ne)znanci napadli več slovenskih politikov in strank.

mv
Strgani plakati že več dni ležijo na tleh.

Slovenija se že vse od osamosvojitve sooča s padcem zaupanja v politiko in vse nižjo volilno udeležbo. Na prvih večstrankarskih volitvah je glasovalo 83,5 odstotka volivcev, nato pa se je udeležba začela drastično zmanjševati. Na zadnjih parlamentarni volitvah je glas oddalo le dobrih 51 odstotkov volilnih upravičencev. Razočaranje nad ponujenimi političnimi opcijami pa se često zrcali tudi v obliki uničevanja plakatov strank in strankarskih kandidatov. V zadnjih dneh so iz Ljubljane poročali o več primerih trganja, popisovanja in odstranjevanja velikih jumbo plakatov. Toda to pot ne gre za uničevanje v tajnosti. Storilci so bili opaženi na Dunajski in Celovški cesti v dopoldanskih ali poznopopoldanskih urah, praktično sredi belega dne.

mv
Alenka Bratušek je ostala brez levega očesa.

Z otrokom in psom nad politiko

Ena izmed prič je na Celovški cesti opazila mlajšega moškega, ki je bil na sprehodu z dojenčkom v vozičku in psom pasme koder ter se loteval plakata ene izmed političnih strank. »Začel je preprosto trgati plakat s panoja. Vzel si je čas, ni se sekiral, temeljito je trgal kos po kos.«

mv
Čez spodnji del obraza Mateja Tonina se je zapeljal avto.

Očividci z Dunajske pa so še isti dan poročali o neki drugi osebi, ki je v popoldanskih urah izvedla ofenzivo na Dunajski cesti. Kot poročajo, je bil moški opremljen z vsem priborom, potrebnim za uničevanje volilnih plakatov. Imel naj bi pisala, nože in druge pripomočke. Po pričevanjih je nemoteno opravljal delo toliko časa, da mu je uspelo uničiti plakate vseh političnih opcij. Zanimivo, policijska postaja Bežigrad se nahaja v neposredni bližini ugonobljenih plakatov, s PU Ljubljana pa so nam sporočili, da niso bili obveščeni o uničevanju predvolilnega oglaševalskega materiala.

mv
Na Celovški je nastradal plakat SDS.

Ob uničevanju strankarskih plakatov se sicer po navadi pojavijo ugibanja o tem, ali za vsem skupaj ne stoji konkurenčna politična opcija, vendar se v zadnjih primerih zdi, da ni šlo za nikakršno selekcijo.

Kakšne so kazni

Glede na neustrašno početje pred očmi številnih prič na glavnih ljubljanskih ulicah, ki tega niso prijavile, je bolj malo verjetno, da bodo storilci odgovarjali za kršitve 10. člena zakona o volilni kampanji, ki pravi, da je uničevanje in prelepljanje plakatov prepovedano. Po zakonu se z globo od 150 do 200 evrov za prekršek kaznuje posameznik, ki trga ali kakorkoli drugače uničuje plakate.

mv
Tudi Zmago Jelinčič jo je odnesel s poškodbami obraza.