Izvozno gospodarstvo

Toliko zaslužijo največji slovenski izvozniki

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
29. 5. 2018, 06.50
Deli članek:

Paradni konji slovenskega gospodarstva večino svojega dohodka ustvarijo z izvozom. Katerih je 10 največjih?

Profimedia
Največji zaslužkarji: farmacija, avtomobilska industrija ter izdelki iz aluminija

Približno polovico vrednosti celotnega izvoza in uvoza je leta 2016 ustvarilo sto največjih izvoznikov in uvoznikov. Med izvozniki so bila najštevilnejša podjetja, ki so bila tudi uvozniki (takih je bilo 67,2 odstotka), med uvozniki pa podjetja, ki so samo uvažala (takih je bilo med uvozniki 70,1 odstotka), kažejo podatki statističnega urada.

Izvoz Slovenije je bil predlani skoncentriran v majhnem številu največjih izvoznikov. Petdeset največjih izvoznikov oziroma 0,2 odstotka vseh podjetij, ki so trgovala na izvozni strani, je ustvarilo 43 odstotkov vrednosti celotnega izvoza, sto največjih izvoznikov pa več kot polovico vrednosti celotnega izvoza.

Slovenija je sicer med redkimi državami, ki v trgovinski menjavi z Nemčijo beležijo trgovinski presežek. Evropska unija pa je kot trgovski blok za naše izvoznike ključen in največji trgovski partner. Pregledali smo, katerih deset podjetij spada med največje izvoznike in koliko dobička skujejo na globalnem trgu. 

  1. LTH Castings – 227 milijonov evrov izvoza

STA
Andrej Kranjec, predsednik uprave LTH Castings

Podjetje LTH Castings, specializirano za proizvodnjo visokotehnoloških izdelkov iz litega aluminija, je leta 2016 ustvarilo 30 milijonov čistega dobička, večino tega predvsem z izvozom v članice Evropske unije. S tem so tega leta zaslužili kar 227 milijonov evrov.

  1. Talum – 241 milijonov evrov izvoza

STA
Marko Drobnič, Manager klub Ptuj

S podobnim se ukvarja tovarna aluminija v Kidričevem Talum. Proizvajalec visokokakovostnega aluminija je leta 2016 izvozil izdelke v vrednosti 241 milijonov evrov. Po nekaj letih krize je podjetje leta 2016 spet začelo proizvajati dobiček v višini 800 tisočakov, lani pa se je ta vzpel na dobra dva milijona.

  1. BSH Hišni aparati – 262 milijonov evrov izvoza

STA
Matija Petrin, predsednik uprave BSH Hišni aparati

Družba, ki jo je Gorenje skupini BSH prodalo leta 1993, danes niza uspeh za uspehom. Leta 2016 je z izvozom ustvarila 262 milijonov evrov in pri tem prijavila 7,8 milijona evrov profita, lani pa že 12 milijonov evrov.

  1. Koncern Kolektor – 294,6 milijona evrov izvoza

Mediaspeed
Izvršni direktor koncerna Kolektor, Radovan Bolko

Koncern Kolektor, ki se ukvarja z nizom različnih storitev in proizvodov, med drugim bo gradilo drugi tir, je leta 2016 z izvozom zaslužil 294 milijonov evrov. Tega leta je prijavil 24,9 milijona evrov dobička, podatki za letos pa še niso na voljo.

  1. Skupina Impol – 508 milijonov evrov izvoza

STA
Jernej Čokl

Z aluminijem se ukvarja tudi skupina Impol, ki izvaža predvsem izdelke iz litega in valjanega aluminija. Leta 2016 so z izvozom zaslužili 508 milijonov evrov in prijavili 15,4 milijona evrov dobička. Leto pozneje se je ta vzpel na 19,6 milijona evrov.

  1. Skupina Sij – 677 milijonov evrov

SIJ
Andrey Zubitskiy, predsednik uprave skupine SIJ

Slovenska industrija jekla, združena v Skupini Sij, je vodilni slovenski proizvajalec jekla ter eden izmed večjih proizvajalcev nerjavnih in specialnih jekel v Evropi. V zadnjem času je investirala tudi v panogo živinoreje z nakupom deleža v Perutnini Ptuj. Z izvozom so tako leta 2016 ustvarili 677 milijonov evrov prihodkov in prijavili 19 milijonov evrov dobička.

  1. Skupina Lek – 1,06 milijarde evrov

Lek
Zvone Bogdanovski, predsednik uprave Skupine Lek

Skupina Lek v lastništvu Novartisa je prva iz skupine velikih štirih, ki z izvozom ustvarijo več kot milijardo evrov prihodkov. Leta 2016 so na tuje prodali farmacevtske izdelke v vrednosti 1,06 milijarde evrov in iz tega ustvarili 74,7 milijona evrov dobička, leto pozneje pa že 83,1 milijona evrov.

  1. Revoz – 1,07 milijarde evrov

STA
Kaan Ozkan, predsednik uprave Revoza

Novomeška tovarna avtomobilov v stoodstotni lasti Renaulta je leta 2016 z izvozom na tuje ustvarila 1,07 milijarde evrov. Tega leta je ustvarila 15,9 milijona evrov, lani pa že 34,7 milijona dobička.

  1. Gorenje – 1,084 milijarde evrov

Bobo
Franjo Bobinac

Velenjski velikan bele tehnike je leta 2016 z izvozom ustvaril 1,084 milijarde evrov. Kljub temu se podjetje, v lastniško strukturo katerega je nedavno vstopil kitajski HiSense, že vrsto let bori s krizo. Predlani je tako ustvarilo le 3,6 milijona evrov profita, lani pa samo simboličnih 473 tisočakov.

  1. Skupina Krka – 1,089 milijarde evrov

Primož Lavre
Jože Colarič

Z Gorenjem si prestol po višini izvoza izmenjuje farmacevtsko podjetje Krka, ki ostaja v večinski državni lasti. Leta 2016 so izvozili za kar 1,089 milijarde evrov. Tega leta so prijavili zavidljivih 102 milijona evrov dobička, lani pa se je povzpel na 153 milijonov evrov.