Priprave

Trumpovo srečanje s Kimom vendarle bo

B.K.
29. 5. 2018, 09.57
Posodobljeno: 29. 5. 2018, 10.05
Deli članek:

Srečanje Trumpa in Kima je znova na mizi.

Profimedia
Po nekaj zapletih se priprave na srečanje nadaljujejo.

Srečanje med voditeljema Združenih držav Amerike in Severne Koreje se bo očitno vseeno zgodilo. Ameriški predsednik Donald Trump je potrdil, do je srečanje spet na mizi. “Naša ekipa je prispela v Severno Korejo, kjer bo začela s potrebnimi pripravami na vrh med Kim Džong Unom in mano,” je že včeraj na twitterju zapisal ameriški predsednik. “Resnično verjamem, da ima Severna Koreja odličen potencial ter da bo nekega dne velika gospodarska in finančna nacija.”

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un pa je medtem v Washington poslal svojega najvišjega svetovalca, ki bo vodil pogovore z ameriško stranjo, poroča finančni časnik Bloomberg.

Kim Jong Čol, nekdanji vodja severnokorejske obveščevalne službe, naj bi se v ZDA sestal z ameriškim podpredsednikom Mikom Pencom, s katerim se je sestal že v začetku tega meseca.

Zgodovinsko srečanje bi se naj zgodilo 12. junija v Singapurju, kamor je Kim poslal svojega svetovalca Kim Čang Sona, ki se bo, v tej majhni a bogati azijski državici, sestal z ameriško delegacijo.

Združene države Amerike in Severna Koreja iščeta način za denuklearizacijo Korejskega polotoka. Medtem, ko ZDA želijo hitro uničenje severnokorejskega jedrskega orožja, je Severna Koreja bolj naklonjena zadržanemu razoroževanju.