Obup

FOTO: "Žal mi je, da sem vas pustila na cedilu," je zapisala slavna žvižgačica in stopila na okensko polico

J.P.
28. 5. 2018, 10.37
Posodobljeno: 28. 5. 2018, 10.53
Deli članek:

Zaradi zaskrbljujoče vsebine dveh sporočil je na družabnem omrežju završalo.

Zajem zaslonske slike

Chelsea Manning (30), znana predvsem kot Bradley Manning, ki je Wikileaksu posredoval 750.000 tisoč zaupnih dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu ter depeš State Departmenta, bil obsojen na 35 let zapora in jih odsedel sedem, je na twitterju v svet poslala dve sporočili, ki sta njene sledilce navdali s skrbjo.

Zajem zaslonske slike

"Žal mi je – poskusila sem – žal mi je, da sem vas pustila na cedilu – nisem prilagojena za ta svet – skušala sem se prilagoditi, a sem vas pustila na cedilu – tega ne zmorem več – lahko prenesem, da me sovražijo neznanci, a ne, da me moji prijatelji – poskusila sem, žal mi je za moj neuspeh," je tvitnila, nato pa še fotografijo svojih stopal na okenski polici s pripisom "Žal mi je".

Obe objavi sta že izbrisani, pojavil pa se je nov zapis, ki pojasnjuje, da je Chelsea v stiku s prijatelji in da potrebuje "nekaj prostora". 

Profimedia
Chelsea Manning

Le zgodovinski podatki

Najprej je mislil dokumente predati časopisoma New York Times in Washington Post, ker si je ogledal film Vsi predsednikovi možje o aferi Watergate, je poročal STA. Časopisa nista mogla zagotoviti varne kodirane komunikacije, zato se je obrnil na Wikileaks.

Bradley si je ime v Chelsea Manning spremenil v času sojenja. Pozneje je odločno zanikala, da bi izdala kakšne državne skrivnosti, ampak da je šlo le za zgodovinske podatke o dogajanju v Iraku in Afganistanu.