780 evrov

Nova italijanska vlada bo uvedla univerzalni temeljni dohodek

STA/B.K.
18. 5. 2018, 17.25
Posodobljeno: 18. 5. 2018, 17.31
Deli članek:

Stari Berlusconi sedaj ruši oblikovanje nove vlade.

Reuters
Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio.

"V zadnjem telefonskem pogovoru sem Salviniju svetoval, naj se odpove vladanju z Gibanjem pet zvezd," je danes na prireditvi v Aosti dejal nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in dodal, da je zaradi vsebine koalicijske pogodbe zelo zaskrbljen. "V njej so številne točke, ki popolnoma nasprotujejo desno-sredinskemu programu. Razlika med strankama Naprej Italija in Liga je trenutno zelo velika," je po poročanju italijanskih medijev še dejal 81-letnik.

Vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini na drugi strani trdi, da koalicijska pogodba vključuje številne programske točke njegove Lige in zavezništva z Berlusconijem. "Vse bomo naredili za oblikovanje vlade. V ponedeljek bomo o položaju obvestili predsednika Sergia Mattarello," pravi Salvini, ki z vodjem Gibanja pet zvezd Luigiem Di Maiom išče primernega kandidata za premierski stolček.

Reuters
Matteo Salvini iz Lige je na volitvah dobil več glasov od Silvia Berlusconija in njegove stranke Naprej Italija.

Koalicijsko pogodbo sestavlja 30 točk, tudi UTD

Koalicijska pogodba med strankama je sestavljena iz 30 točk programa, ki segajo vse od davčne reforme do univerzalnega temeljnega dohodka. Člani obeh strank morajo o pogodbi še glasovati.

Del programa je tudi univerzalni temeljni dohodek: Uvedli naj bi 780 evrov mesečnega univerzalnega temeljnega dohodka za revne posameznike. Brezposelni se bodo ob tem morali obvezati, da se bodo udeleževali izobraževalnih tečajev in sprejeli ponujena dela, sicer jim grozi izguba temeljnega dohodka.

Stranki sta se prav tako strinjali glede enotne davčne stopnje in sicer z dvema davčnima stopnjama, 15 in 20 odstotkov za posameznike in družine, ter 15 odstotki za podjetja. Tako nameravata koalicijskega partnerja oživiti italijansko gospodarstvo. Pogodba predvideva tudi ukinitev predvidenega zvišanja davka na dodano vrednost v obsegu 12,5 milijarde evrov. Okrepili naj bi boj proti davčnim utajam in sivi ekonomiji.

Sprememba pokojninske reforme iz leta 2011, ki je odpravila predčasno upokojevanje, je eden od pomembnejših delov programa. Italijani naj bi se znova lahko upokojili po 41 letih delovne dobe in ne šele pri doseženih 67 letih starosti. Stroški tega naj bi znašali do 15 milijard evrov. Minimalna pokojnina naj bi bila 780 evrov mesečno.

Stranki, ki sta z protimigrantsko retoriko dobili volitve, se bosta zavzemali za spremembo dublinske uredbe. V Italiji naj bi poenostavili postopke za izgon in zaostrili boj proti tihotapcem ljudi. Radikalna islamska združenja in molilnice naj bi zaprli. Načrtovan je tudi register imamov. Na policiji naj bi ustanovili nova delovna mesta.