Znani izsledki obdukcije

Je 2-letno begunko usmrtila policijska krogla?

S.R./STA
18. 5. 2018, 14.46
Posodobljeno: 18. 5. 2018, 14.54
Deli članek:

V Belgiji je v noči na četrtek med policijskim pregonom umrla begunska deklica. Zdaj so znani izsledki obdukcije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot smo poročali, je v Belgiji v četrtek med policijskim pregonom kombija z nezakonitimi priseljenci umrla dvoletna kurdska deklica. Okoliščine njene smrti še niso jasne, je sporočilo belgijsko tožilstvo. Je pa danes končno potrdilo, da je bila glede na izsledke obdukcije za deklico usodna strelna rana v predel obraza, čeprav so reševalci sprva zmotno navedli, da je umrla zaradi poškodbe glave.

Tožilec Frederic Bariseau je včeraj sicer sporočil, da so policisti med pregonom streljali na kombi, vendar da deklica ni umrla zaradi strelnih ran. Deklica je umrla v reševalnem vozilu na poti v bolnišnico. Tiskovni predstavnik policije je danes dejal, da v tem trenutku še ne vedo, ali je usodno kroglo izstrelil policist. Policija je zaradi incidenta sprožila interno preiskavo, da bi pojasnila okoliščine smrti.

70-kilometrski pregon, v katerem je sodelovalo 30 policistov s 15 vozili, se je začel na avtocesti pri mestu Namur, kjer so v četrtek zjutraj opazili sumljivo vozilo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V kombiju je bilo 30 ljudi, med njimi 26 odraslih in štirje otroci, vsi so kurdskega porekla. Po poročanju belgijskih medijev gre za begunce iz Iraka, Afganistana, Irana in Kuvajta. Kot je dejal Bariseau, jih trenutno zaslišujejo, kar bi lahko zaradi prevajanja trajalo nekaj časa.

Tožilec je omenil več možnih vzrokov za smrt deklice, med drugim bolezen ali nevarno vožnjo, med katero bi se lahko udarila v glavo.