ilindenska Makedonija?

Nov predlog za ime Makedonije

G.G./STA
18. 5. 2018, 14.21
Posodobljeno: 18. 5. 2018, 14.24
Deli članek:

Grčija in Makedonija se še vedno dogovarjata glede imena te nekdanje jugoslovanske republike.

Reuters
Spor med Grčijo in Makedonijo se vleče že od devetdesetih let 20. stoletja.

Makedonski premier Zoran Zaev je v četrtek grškemu kolegu Aleksisu Ciprasu za rešitev vprašanja spora o imenu Makedonije predlagal Ilindenska Makedonija. Gre za nov predlog Skopja, s katerim bi državi rešili dolgoletni spor, ki ovira Makedonijo na poti v EU in Nato. Vlada v Skopju navedb ni ne zanikala niti potrdila.

Predlog tega imena je danes potrdil namestnik bolgarskega predsednika vlade Krasimir Karakačanov"Naša zahodna soseda se bo verjetno imenovala Ilindenska Makedonija," je dejal Karakačanov in dodal, da Bolgarija glede imena sosede nima težav, saj jo je pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija priznala prva.

Različni predlogi

Doslej se je kot rešitev dolgoletnega spora največkrat omenjala možnost imena Republika Zgornja Makedonija. Med morebitnimi rešitvami so se omenjala tudi Nova Makedonija in Severna Makedonija. V Grčiji sicer številne stranke in skupine, tudi grška pravoslavna cerkev, nasprotujejo, da bi bila Makedonija v imenu države.

Grčija imenu Republika Makedonija nasprotuje že od makedonske razglasitve neodvisnosti od Jugoslavije leta 1991, saj meni, da nakazuje njene ozemeljske težnje po istoimenski grški pokrajini. Pristala je zgolj na ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), pod katerim je država bila leta 1993 sprejeta tudi v Združene narode.

Po lanskem nastopu nove vlade v Makedoniji sta strani okrepili prizadevanja za rešitev vprašanja imena, ki že leta ovira Makedonijo na poti v EU in Nato.

Po več srečanjih sta se tako premierja v četrtek v Sofiji sestala ob robu vrha EU-Zahodni Balkan. Zaev je po pogovoru povedal, da sta se s Ciprasom strinjala glede "ene možnosti, ki je sprejemljiva za obe strani". Dodal pa je, da bodo v obeh državah sledili pogovori o implementaciji rešitve. Če bo mogoča, "najverjetneje imamo rešitev glede imena", je povedal. Cipras je sicer zanikal, da bi dosegli dogovor. Pojasnil je, da sta z Zaevom prišla do ključne točke, da pa je za rešitev treba narediti več. Dodal je, da bosta državi nadaljevali prizadevanja s ciljem doseči končni dogovor do konca junija. Omenil je možnost novega srečanja z Zaevom v začetku junija.

Ilindenska vstaja

Ilindenska vstaja je bil oborožen upor Makedoncev proti Turkom v času Otomanskega cesarstva leta 1903, s katero so izrazili upor proti povečanemu izkoriščanju turških fevdalcev ter političnemu in nacionalnemu zatiranju. Začeli so jo na Ilijev dan 2. avgusta 1903. Dan po začetku vstaje so uporni Makedonci ustanovili Kruševsko republiko, osvobojeno ozemlje Kruševa, ki je deset dni, preden so ga zavzeli in zažgali Turki, uživalo samostojnost.

Na Ilijev dan leta 1944 pa se je zgodil še en pomemben dogodek za Makedonijo. V samostanu Prohor Pčinjski na jugu Srbije je namreč potekalo 1. zasedanje Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Makedonije, ki je sprejelo sklep za njeno vključitev v SFRJ, obenem pa postavilo temelje makedonski državnosti.

Ilindenska vstaja, Kruševska republika in zasedanje ASNOM tako predstavljajo ene najpomembnejših datumov v zgodovini Makedonije.