Sirija

Asad spregovoril o možnosti tretje svetovne vojne

B.K.
11. 5. 2018, 09.37
Posodobljeno: 11. 5. 2018, 09.55
Deli članek:

Sirski predsednik Bašar al-Asad je v ekskluzivnem intervjuju za grški časnik Kathimerini spregovoril o kemičnem orožju, turškem predsedniku Erdoganu in tretji svetovni vojni.

Reuters
Sirski predsednik Bašar al-Asad.

“Prvič, nimamo kemičnega arzenala, saj smo ga predali leta 2013 in mednarodna agencija za kemično orožje je izvedla preiskavo o tem, in jasno je in dokumentirano, da ga nimamo,” je na vprašanje o domnevnem kemičnem napadu na mesto Duma v začetku aprila odgovoril Bašar al-Asad. Sirski predsednik se je pogovarjal z urednikom grškega časnika Kathimerini, Aleksisem Papahelasom.

“Drugič, uporaba orožja za množično uničenje v natrpanem območju, s populacijo, veliko kot je v Dumi – govorijo o 45 žrtvah – ko uporabiš orožje za množično uničenje na takšnem območju, bi moral imeti na stotine, ali mogoče na tisoče žrtev. Tretjič, zakaj vsa kemična orožja – domnevna kemična orožja – ubijajo samo otroke in ženske? Mrtvi niso borci. Če pogledate videe, so popolnoma lažni. Ko imaš kemično orožje, kako bi lahko bili zdravniki in medicinske sestre varni brez kakršnih koli zaščitnih oblačil, brez vsega, žrtve samo polivajo z vodo in te postanejo OK, samo zato, ker so jih umili z vodo. Gre za farso, za igro, za zelo primitivno igro.” Tako je Asad zanikal vpletenost v domnevni kemični napad v Dumi. Temu je sledila obsežna operacija obstreljevanja in bombardiranja Sirije, ki so jo izvedle vojske ZDA, Francije in Velike Britanije, v kateri je bila uničena sirska infrastruktura, umrlo pa naj bi tudi šest sirskih vojakov in trije civilisti. Po operaciji je ameriški predsednik Donald Trump tvitnil: “Misija opravljena.”

“Mislim, da je edina opravljena misija bila, ko so pomagali Islamski državi pobegniti iz Rake," je tvit komentiral Asad. "Voditelji Islamske države so pobegnili iz Rake proti Deir ez Zorju, da bi se tam borili proti sirski vojski. Druga opravljena misija je bila, ko so [Američani] napadli sirsko vojsko konec leta 2016 na območju Deir ez-Zorja, ko je Islamska država obkolila Deir ez-Zor in je edina sila, ki je branila mesto pred Islamsko državo, bila sirska vojska. In ker so Američani – in seveda njihovi zavezniki – napadli, je bil Deir ez-Zor tik pred tem, da bi padel v roke ISIS. To je edina misija, ki je bila opravljena. Če govori o uničenju Sirije, je to seveda tudi opravljena misija.”

O Sirskih zaveznikih je Asad dejal, da sta njihova močna zaveznika Iran in Rusija. “To sta naša najmočnejša zaveznika, seveda pa tudi Kitajska, ki nas politično podpira v Varnostnem svetu [Združenih narodov].”

Na drugi strani je bil Asad kritičen tako do Združenih držav Amerike in nekaterih evropskih držav ter Evropske unije, ki po njegovem mnenju podpirajo terorizem v Siriji in širše v Regiji, kot tudi, oziroma še posebej, do turškega predsednika Recepa Tayipa Erdogana. “Gre za agresijo. To je okupacija,” je bil o invaziji turške vojske na severozahod Sirije jasen sirski predsednik. “A moramo razlikovatiu med Turki v splošnem in Erdoganom. Erdogan je povezan z Muslimansko bratovščino. Morda ni organiziran, a pripada tej ideologiji. Jaz jo imenujem temna ideologija. Ko so teroristi izgubili nadzor nad različnimi območji, [Zahod] ni mogel uveljaviti turškega ali zahodnega ali katarskega ali saudijskega interesa, zato je nekdo moral intervenirati. Tukaj je interveniral Zahod preko nedavnih napadov na Sirijo in tukaj je Zahod, predvsem Združene države, Erdoganu določil naj intervenira, da bo situacijo zapletel, saj bi se brez tega vmešavanja situacija rešila mnogo hitreje.”

Zadnje dogajanje v Siriji, ki je v veliki meri posledica Trumpovega izstopa iz iranskega jedrskega sporazuma, je zaskrbljujoče za ves svet. Na Golanski planoti, ki jo že od konca 60. let preteklega stoletja okupira izraelska vojska, naj bi se prvič v zgodovini neposredno spopadle izraelske in iranske oborožene sile. Na ozemlju Sirije pa sta aktivni tudi ameriška in ruska vojska, zato so bojazni o začetku večjega konflikta na tem območju utemeljene. A na Papahelasovo vprašanje, ali ga je strah, da se bo na območju Sirije pričela tretja svetovna vojna, je Asad odgovoril: “Ne, iz enega razloga. K sreči ima Rusija modro vodstvo, ki ve, da so načrti globoke države v ZDA, da ustvari konflikt. /…/ Zaradi modrosti Rusije se lahko temu izognemo. /.../ [Vojna v Siriji] je nekaj več kot hladna vojna, nekaj manj kot polna [svetovna] vojna. Upam pa, da ne bomo videli nobenega neposrednega spopada med velesilami, kajti v tem primeru lahko uidejo stvari izpod nadzora.”