SAMI TRIJE

Dvojčka z avtizmom: Trampolin, vlak in tek v parku

O.D. / Novice Svet24
11. 5. 2018, 07.05
Deli članek:

Dvojčka Darjan in Nikolas sta avtista. Januarja sta dopolnila štiri leta. Z mamico Suzano, ki je samohranilka, so sami že od njunega prvega meseca starosti.

Osebni arhiv
Mamica poskrbi za to, da po vrtcu čim večkrat s fantoma odide v naravo.

Letošnji Dobrodelni dan bo tako kot lani potekal 22. septembra na Bledu. Denar se zbira za 40 družin otrok s posebnimi potrebami iz vse Slovenije.

Življenje zanje ni preprosto, a še težje bi bilo brez pomoči dobrih ljudi. Darjan in Nikolas nista govorila že od samega začetka. Pri dveh letih in treh mesecih sta dvojčka obiskala ambulanto za avtizem, kjer so kmalu postavili diagnozo. Čeprav za avtizem ni zdravila, se Suzana Odžić ni vdala. Začela je brati, raziskovati in delovati v smeri njunega razvoja. Povezala se je s številnimi društvi, med drugim tudi z Društvom za avtizem Dan iz Trbovelj, kjer je dobila veliko uporabnih informacij. Kljub začetnemu šoku je mati samohranilka spoznala, da se ob primerni obravnavi, terapijah in podpori da doseči napredek in ublažitev znakov avtizma. »Ena od prvih stvari, ki sem jih začela uvajati, je dieta. Gre za brezglutensko, brezkazeinsko in brezsladkorno dieto, dodajamo pa tudi različne dodatke, kot so vitamini, minerali, probiotiki in encimi, ter poskušamo z razstrupljanjem,« nam je povedala Suzana, ki je srečna, da je do zdaj ob sebi imela tako dobre ljudi, da so družini pomagali, saj biomedicinski testi, analize in druge terapije niso poceni.

Osebni arhiv
Nikolas in Darjan se rada peljeta z vlakom, včasih pa vozita »čisto pravi« taksi.

Od molčečih do živahnih fantkov

Suzana se zbudi ob pol šestih zjutraj in najprej sebi skuha kavo, Darjanu in Nikolasu pa pripravi mitokoktejl. Gre za napitek, ki vsebuje vitamina B1, B2, L-karnitin ter cubital. Nato zbudi otroka in po zajtrku se pripravijo na odhod v Trbovlje, kjer obiskujeta vrtec. V vrtcu jima pomagata delovna in specialna terapevtka. »Punce so super, ni jim vseeno in tudi zaradi njih sta moja fanta napredovala,« pravi Suzana. Ob ponedeljkih in sredah na Osnovni šoli dr. Slavka Gruma zanju poteka tudi »možganska telovadba« in funkcionalno učenje v okviru projekta VSI. Mamica se trudi, da s fantoma iz vrtca ne odidejo takoj domov, ampak v naravo. »Rada imata vlak, tek v parku. Veliko stvari se doseže s treningom. Poskušamo doseči tudi razvoj socialni veščin, zato obiskujem kraje, kjer je možna interakcija z drugimi, denimo restavracije,« dnevno rutino opisuje mati dvojčkov. Darjan in Nikolas sta živahna fanta, prepolna energije. Slednji obožuje trampolin in redno uporablja razvedrilno napravo, medtem ko ima Darjan zelo rad glasbo in veliko pleše. 

Brez dragih terapij ne gre

Predvsem v tujini je obravnava pogosto sestavljena iz več dobrih praks tako, da nagovarja otrokove specifične potrebe. Gre torej za individualno prilagojene programe, saj »ni univerzalnega načina za vse otroke, temveč zgolj kombinacija več načinov za enega otroka«, pojasnjuje Suzana. Tako tudi Nikolas in Darjan potrebujeta veliko terapevtskih obravnav in individualnega dela, kar pa, kot pravi njuna mati, v našem sistemu ni predvideno. Samoplačniške terapije so na voljo, a so za družino velik zalogaj, saj paket desetih ur terapij za enega otroka stane od 500 do 600 evrov. »Ni enostavno. Slabe dneve premagujem z gledanjem posnetkov, kjer se fanta smejita in sta vesela,« o življenju z avtističnima otrokoma govori Suzana, za katero znanci pravijo, da je vedno optimistična. (od) ***FOTO1: Mamica poskrbi za to, da po vrtcu čim večkrat s fantoma odide v naravo. FOTO2: Nikolas in Darjan se rada peljeta z vlakom, včasih pa vozita »čisto pravi« taksi.