Demonstracije

Na Škotskem za neodvisnost, v Parizu proti Macronu, v Moskvi proti Putinu

J.P/STA
5. 5. 2018, 19.49
Posodobljeno: 5. 5. 2018, 20.10
Deli članek:

V škotskem Glasgowu so danes potekale demonstracije v podporo neodvisnosti Škotske, v središču Pariza se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti predsednikovim reformam, v Moskvi pa so protestirali proti Putinu.

Profimedia
Protestirali so Francozi ...

Na demonstracijah za neodvisnost Škotske več deset tisoč ljudi

Organizatorji vsakoletne prireditve, društvo Vsi pod eno zastavo, ocenjujejo, da se je petkilometrskega pohoda udeležilo okoli 60.000 ljudi. Po ocenah policije je bilo udeležencev demonstracij 35.000.

Profimedia
... Škoti ...

Pohoda se po referendumu leta 2014, na katerem je 55 odstotkov Škotov zavrnilo neodvisnost, vsako leto udeleži več ljudi. Medtem ko se je pred leti na njem zbralo nekaj tisoč zagovornikov neodvisnosti, jih je bilo lani že 20.000.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je zagrozila z drugim referendumom o neodvisnosti, če bodo pristojnosti Škotske po izstopu Velike Britanije iz EU marca prihodnje leto manjše, kot so sedaj. Eden od najtesnejših sodelavcev Sturgeonove, Keith Brown, je na današnjem shodu v Glasgowu dejal, da bi lahko referendum pripravili že prihodnje leto. "Počakati moramo, kaj bo prinesel brexit. To bo jasno zelo kmalu, morda že oktobra," je dejal.

Na shodih proti Macronu v Parizu več deset tisoč ljudi

Protesti v Parizu pod sloganom Zabava za Macrona so se začeli z množičnim piknikom, ki je pritegnil številne družine. Po ocenah organizatorjev, levičarske stranke Neposlušna Francija, se je na demonstracijah zbralo okoli 160.000 ljudi, pariška policija pa ocenjuje, da jih je bilo okoli 40.000. "Udeležba ni tako množična, kot so napovedovali," je poudaril francoski notranji minister Gerard Collomb.

Nekaj privržencev Neposlušne Francije je nosilo transparente z napisi Dol s predsednikom bogatih, Ne socialnemu državnemu udaru ter Za šesto republiko. Vodja stranke Jean-Luc Melenchon pa je poudaril, da si številni Francozi želijo "globokih sprememb v družbi".

Organizatorji so udeležence protestov že vnaprej pozvali, naj bodo razpoloženi za zabavo, da bi se izognili ponovitvi izgredov s prvomajskih shodov proti Macronu, ko so zamaskirani izgredniki zažigali avtomobile, razbijali izložbe in podtaknili požar v restavraciji verige s hitro hrano McDonald's.

A francoske oblasti so v strahu, da bo kljub pozivu organizatorjev izbruhnilo nasilje, močno poostrile varnostne ukrepe. Za varnost ob protestih je skrbelo okoli 2000 pripadnikov varnostnih sil.

Protesti so večinoma minili mirno, so pa zabeležili nekaj incidentov. Med drugim so neznanci vrgli dimno bombo v reportažni avtomobil radia Franceinfo, kar je notranji minister ostro obsodil. "K sreči v avtomobilu ni bilo nikogar, ko so vanj vrgli dimno bombo," je še dejal Collomb.

Gre za najnovejše v vrsti protestov proti 40-letnemu predsedniku, ki se je z reformami na več področjih, od šolskega sistema do železnic, zameril mnogim. Kritiki Macronu med drugim očitajo, da pri svojih politikah daje prednost podjetjem in bogatim.

Organizatorji današnjih protestov poudarjajo, da gre le za "prvo etapo". Več strank, sindikatov in združenj napoveduje nove demonstracije za 26. maj. Melenchon je danes pozval Francoze, naj jih na demonstracije čez tri tedne pride več milijonov, da bo nastalo "morje ljudi, ki bo spremenilo zgodovino".

O nekoliko manjših demonstracijah proti Macronu danes poročajo tudi iz mest Toulouse in Bordeaux.

V Rusiji na protestih proti Putinu prijeli že več kot 1000 ljudi

Po informacijah nevladne organizacije OVD-info, ki opazuje politične aretacije v Rusiji, so v Moskvi aretirali najmanj 475 ljudi, v Čeljabinsku 163 in Jakutsku 74, o aretacijah pa poročajo tudi iz drugih mest. Policija naj bi s pridržanimi ravnala grobo, saj jih je več utrpelo praske in odrgnine.

Profimedia
Aretacije protestnikov proti Putinu v Rusiji.

Pobudnik protestov in opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki ni smel nastopiti na volitvah 19. marca, je za danes pozval k protestom po vsej Rusiji pred inavguracijo Putina za nov mandat. Demonstracije pod geslom Za nas ni car, so danes predvidene v 90 ruskih mestih, a marsikje niso dovoljene.

Ob aretaciji Navalnega v Moskvi so njegovi podporniki vzklikali sramota v ukrajinščini, kar je bil znameniti slogan protestov v Kijevu leta 2014. Izbruhnili so tudi prepiri med opozicijskimi in provladnimi protestniki. Policija je večkrat izdala opozorilo, da bo uporabila silo, če se ne bodo razšli. Policisti so potrebovali več kot dve uri, da je razpodila vse protestnike, pri tem pa naj bi delno uporabila tudi nasilje.

Navalni je sicer pojasnil, da je noč preživel v drugem stanovanju in mu je zato tokrat celo uspelo priti na proteste preden so ga aretirali.

Ruske oblasti so že v dneh pred demonstracijami ukrepale proti organizatorjem protestov proti Putinu. V več mestih, med drugim v Sankt Peterburgu, sibirskem Krasnojarsku ter Krasnodarju na jugu države, so se vrstile aretacije privržencev Navalnega. Policija je tudi preiskala več pisarn organizacije Navalnega.

Poznavalci Rusije se bojijo spopadov med protestniki in policijo ter množičnih aretacij nasprotnikov ruskega predsednika, kar se je zgodilo na množičnih protestih proti Putinu leta 2012.