Huda ura

Ptujski župan: Vremenska ujma, ki se ponovi mogoče vsakih 50 let

J.P./STA
5. 5. 2018, 19.17
Posodobljeno: 5. 5. 2018, 19.24
Deli članek:

Nevihte z močnejšimi nalivi, ki so v petek zvečer in prvem delu noči nastajale na Koroškem, Štajerskem in v Pomurju, so povzročile precej težav. Meteorna voda je zalila kletne in bivalne prostore številnih stanovanjskih objektov, pa tudi prostore nekaterih podjetij in trgovin. V bližini Maribora je zaradi udara strele zagorel objekt.

Facebook Neurje.si
Posledice obilnih padavin na Ptuju

"Najhuje je bilo na Ptujskem," je dopoldne predstavnik za stike z javnostjo na Upravi RS za zaščito in reševanje Marko Lovše. Po njegovih besedah so imeli na severovzhodu sicer gasilci vso noč veliko dela zlasti s črpanjem vode iz kletnih prostorov, prekrivati pa so morali tudi strehe in podrta drevesa. Več kot 50 gasilskih enot, ki so sodelovale v intervencijah, je pomagalo pri odstranjevanju posledic neurij na več kot 250 objektih, je dodal.

Zaradi močnega neurja z obilnim dežjem, ki je v petek pozno popoldne zajelo območje mesta Ptuj, so gasilci napolnili s peskom 600 protipoplavnih vreč, ki so jih postavili na kritična mesta in razdelili tudi občanom.

Po napovedi vremenoslovcev bodo ponoči krajevne plohe povsod ponehale in se bo delno zjasnilo. V nedeljo bo povečini sončno z nekaj kopaste oblačnosti. Le izjemoma lahko popoldne v gorskem svetu nastane kakšna ploha ali nevihta.

Do danes popoldne so morali vodo črpati iz okoli 290 stanovanjskih objektov. Doslej so delo večinoma končali, vodo še črpajo iz nekaj hiš na območju Spuhlje in Brstja, je popoldne povedal Dragomir  Murko iz ptujske izpostave za zaščito in reševanje.

Sprožili so se tudi štirje zemeljski plazovi na območju Krčevine pri Vurberku, ki pa so na večinoma kmetijskih območjih, tako da objekti niso ogroženi, je povedal Murko.

Glede morebitne škode na kmetijskih površinah je Murko dejal, da je bolj kot toča težave povzročala voda, se bo pa v nadaljevanju rasti rastlin videlo, ali in v kakšni meri bodo prizadete.

"V zadnjih dveh dneh je Ptuj prizadela prava vremenska ujma, ki se ponovi mogoče vsakih 50 let," je na družbenem omrežju Facebook zapisal ptujski župan Miran Senčar in dodal, da so morda nekateri prebivalci nezadovoljni s pomočjo, da pa so gasilci ter delavci komunalnega in cestnega podjetja, s katerimi je bil tudi sam v petek pozno v noč in od današnjega jutra naprej na terenu, opravili veliko dela in se še naprej trudijo odpraviti posledice.

Pregled

V Ruperčah v bližini Maribora je v petek pozno popoldne zaradi udara strele zagorel stanovanjski objekt, so sporočili iz centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

V Zavrhu v občini Lenart se je nekaj po polnoči sprožil manjši plaz, ki je zasul polovico ceste. Gasilci so cesto očistili. V Ljutomeru pa je meteorna voda zalila trgovino.

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je v petek nekaj pred polnočjo močan dež med popravljanjem strešne kritine zalil prostore stanovanjskega objekta. Gasilci so lastniku pomagali prekriti streho s folijo.

Na območju Krškega sta se v petek zvečer in danes ponoči na cesto podrli dve drevesi.

Po zadnjih podatkih uprave za zaščito in reševanje so danes dopoldne gasilci črpali vodo iz objektov, sanirali poškodovane strehe, odstranjevali podrta drevesa in čistili zemljo s cestišč na območjih izpostav uprave Maribor, Murska Sobota in Ptuj.

Po napovedi vremenoslovcev bodo ponoči krajevne plohe povsod ponehale in se bo delno zjasnilo. V nedeljo bo povečini sončno z nekaj kopaste oblačnosti. Le izjemoma lahko popoldne v gorskem svetu nastane kakšna ploha ali nevihta.