Zdravje

Večerni obroki in borba s kilogrami

R. T. / Njena.si
5. 5. 2018, 19.03
Deli članek:

Vse, kar pojemo zvečer, predvsem maščobe in ogljikovi hidrati z visokim glikemičnim indeksom, pripomore h kopičenju kilogramov.

Dreamstime
Proti koncu dneva se naše aktivnosti zmanjšujejo, zato se mora zmanjšati tudi vnos hrane.

Dejstvo je, da pozna večerja vpliva na pridobivanje kilogramov, sploh če govorimo o težkih obrokih. Dnevni vnos hrane je treba porazdeliti na tri večje obroke in dva manjša, najbolje pa je jesti vedno ob isti uri. Zajtrk naj bi jedli približno v eni uri po tem, ko se zbudimo, vsak naslednji obrok na štiri do šest ur, malice pa na vsaki dve uri ali dve uri in pol. 

Čez dan je priporočljivo jesti kombinacijo ogljikovih hidratov, zvečer pa izključno beljakovine z ogljikovimi hidrati nizkega glikemičnega indeksa – solate in zelenjavo, poleg tega pa vnesti v organizem najmanj dva litra tekočine na dan – vode ali nesladkanega čaja.

Tako kot se proti koncu dneva zmanjšujejo naše aktivnosti, bi morali zmanjševati vnos hrane. Če zvečer jemo večinoma maščobe in ogljikove hidrate visokega glikemičnega indeksa, se bodo odvečni kilogrami nakopičili.

Zato bi večerjo morali dobro izbrati, vsebuje naj manj maščob, več zelenjave ter beljakovine v obliki rib, sira, mesa, perutnine, tofuja ali jajc.