Svet

Angleška kraljica razmišlja o prenosu oblasti

R.T.
27. 4. 2018, 18.12
Deli članek:

Vodja britanske države Kraljica Elizabeta II je dopolnila 92 let. Sedaj aktivno razmišlja o prenosu kraljevih dolžnosti na svojega sina.

Reuters
Kraljica Elizabeta druga se umika.

Elizabeta II. na britanskem prestolu uradno sedi že 65 let. V soboto je dopolnila 92 let starosti, njen rojstni dan pa bodo Britanci praznovali šele junija. Pojavljajo se ugibanja, da bi takrat lahko kraljeve posle končno predala prestolonasledniku, svojemu 69-letnemu sinu Charlesu. Ugibanja je okrepil predvsem njen formalne poziv prestolonasledniku, naj razmisli o prevzemu poslov.

Prenos kraljeve oblasti sicer ne pomeni, da bi se odrekla naslovu angleške kraljice. Charles bi ostal princ prestolonaslednik, a z nazivom regent oziroma namestnik. To bi mu omogočilo opravljanje kraljevih dolžnosti, dobil pa bi tudi privilegije povezane z njimi, kot so denimo tedenski sestanki z britanskim premierjem oziroma premierko.

Reuters
Princ Charles.

Elizabeta je skozi svojo dolgoletno vladavino ostajala karseda nepolitična, a njen sin ima zgodovino okoljskega aktivizma v obliki pisem ministrom in vplivanja na javno debato. Njegov način vladanja bi lahko zato pomenil potencialno grožjo britanskemu parlamentu.