Uradnikove trditve

Napad s kemičnim orožjem lažen, vpleteni Britanci

J.P.
23. 4. 2018, 09.27
Posodobljeno: 23. 4. 2018, 09.30
Deli članek:

Višji uradnik sirske vlade trdi, da je bila Velika Britanija "absolutno" vpletena v potvarjanje napada s kemičnim orožjem.

Profimedia
Faisal Mekdad

Je 7. aprila v sirskem mestu Duma res prišlo do kemičnega napada?

Namestnik sirskega ministra za zunanje zadeve je prepričan, da zajec tiči v grmu Zahodnih sil, da so z domnevnim napadom s kemičnim orožjem lahko upravičili zračne napade zoper režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

V domnevnem napadu s kemičnim orožje naj bi umrlo približno 75 civilistov, med njimi naj bi bili tudi otroci. Sledili so mu zračni napadi ameriških, britanskih in francoskih sil. Napadli so območja, ki naj bi bila povezana s sirskim programom proizvodnje kemičnega orožja.

Uvozili trupla

Kot je dejal omenjeni namestnik Faisal Mekdad, vlada nima informacij, da naj bi bili med žrtvami tudi ženske in otroci, ter da gre za farso. "Verjamem našim zdravnikom, ki so bili v bolnišnicah. V tistem času niso poročali o mrtvih," je dejal. "Verjamem našim zdravnikom, ne mednarodni propagandi."

Vendar pa Guardian poroča, da naj bi zdravnikom grozili sirski uradniki. Mekdad po drugi strani pravi, da je bilo ravno obratno: da so bili civilisti prisiljeni poročati o žrtvah med svojimi bližnjimi. Ko so ga pobarali o posnetkih trupel, pa je dejal, da so jih najverjetneje uvozili, poroča MailOnline.

Po njegovih besedah naj bi bila v zaroto vpletena tudi Velika Britanija, ki da pomaga terorističnim skupinam v Siriji. Podobno je bilo mogoče slišati tudi z ruske strani, ki naj bi imela dokaze, da je bila Velika Britanija neposredno vpletena v "režijo" domnevnega kemičnega napada. Britanska veleposlanica pri Združenih narodih Karen Pierce je obtožbe označila za groteskne in "čisto laž".