Kuba

Raul Castro se umika, že jutri bo znan nov predsednik Kube

B.K.
18. 4. 2018, 13.11
Posodobljeno: 18. 4. 2018, 13.27
Deli članek:

Po skoraj 60 letih na čelu socialistične kube ne bo več družina Castro. Raul se umika, nasledil bi ga naj 57-letni Miguel Diaz-Canel.

Reuters
Raul Castro in Miguel Díaz-Canel.

Ko je Fidel Castro leta 1959 prevzel vodenje otoške državice, je le malokdo predvideval, da se bo na oblasti obdržal pet desetletij. Po tem, ko ga je leta 2008 na mestu predsednika republike nasledil njegov mlajši brat, takrat 77-letni Raul, je postalo jasno, da se vodstvo družine Castro počasi končuje. In dokončno se bi naj zaključilo jutri, poročajo tuji mediji.

Reuters
Pokojni Fidel in njegov mlajši brat Raul Castro.

V sredo napovedujejo dokončen umik Raula z mesta predsednika države. Nasledil bi ga naj trenutni podpredsednik, 57-letni Miguel Diaz-Canel, ki je tudi prvi podpredsednik, ki je bil rojen po zaključku Kubanske revolucije leta 1959.

Diaz-Canel je po poklicu elektro-inženir. Na Univerzi v Las Villasu je diplomiral leta 1982, nato se je zaposlil v kubanski vojski, leta 1985 pa je začel poučevati na omenjeni univerzi. V politiko se je aktivneje vključil leta 1993, ko je začel delati za Komunistično stranko Kube, že leto za tem pa je prevzel funkcijo lokalnega sekretarja v provinci Villa Clara. Leta 2003 je bil imenovan v strankin politbiro, leta 2009 pa je prevzel funkcijo ministra za visokošolstvo. To je opravljal vse do leta 2012, ko je bil imenovan za podpredsednika Sveta ministrov.

Reuters
Miguel Díaz-Canel.

Vodenje te otoške države bo Diaz-Canel prevzel v času, ko jo pestijo večje gospodarske in finančne države. Tako bo nadzoroval prehod iz dvojne valute na enotni Peso, kar se lahko izkaže za velik zalogaj, saj prehodu nasprotuje velik del birokratov.

Raul Castro bo sicer še do leta 2021 ostal na čelu stranke, kar lahko novemu predsedniku olajša delo pri nepopularnih reformah. “Če bo Diaz-Canel naredil težko a dobro odločitev, lahko Raul reče, da ga podpira in mu tako pomaga zgladiti pot,” je denimo prepričan strokovnjak za kubansko politiko na Univerzi v Harvardu, Jorge Dominguez.

Reuters
Raul Castro in Miguel Díaz-Canel.