Spregovorila nečakinja

So hčerko vohuna zastrupili zaradi dostopa do »skrivnega bančnega računa«?

R.T.
3. 4. 2018, 10.30
Posodobljeno: 3. 4. 2018, 10.36
Deli članek:

Julija Skripal, hčerka prav tako zastrupljenega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala, je bila po navedbah sorodnice le nekaj dni pred zastrupitvijo pooblaščena za upravljanje s »skrivnim bančnim računom.«

Facebook
Julija Skripal.

Skripalova 45-letna nečakinja Viktorija Skripal je razkrila, kaj bi lahko bilo ozadje poskusa umora ruskega dvojnega agenta in njegove hčerke Julije. Sergej Skripal je še vedno v komi, medtem ko naj bi Julija že odprla oči in spregovorila tudi nekaj besed.

Viktorija, ki živi v ruskem mestu Jaroslavelj, trdi, da je Julija le nekaj dni pred napadom z živčnim strupom novičok prejela dostop do »skrivnega bančnega računa«, na katerem »leži« dobrih 160.000 evrov, ki so pripadali njenemu bratu Aleksandru. Aleksander je lani v sumljivih okoliščinah umrl v Sankt Peterburgu, ko je bil tam na dopustu s svojo partnerko. Star je bil 43 let, umrl pa je zaradi nenadne odpovedi jeter. Kot je poročal britanski BBC, bi se lahko ruske obveščevalne službe s pomočjo Aleksandrove smrti dokopale do informacije, kje v Združenem kraljestvu živi njegov oče Sergej.

Denar na »skrivnem bančnem računu« naj bi izviral iz prodaje hiše v Združenem kraljestvu, katere lastnika sta bila Aleksander in njegova nekdanja soproga Natalija, hčerka polkovnika v ruski obveščevalni službi GRU (Glavni obveščevalni direktorat). Ta je polovico izkupička od prodaje plačala Aleksandru, po njegovi prezgodnji smrti pa je konec februarja za upravljanje s tem bančnim računom, ki je sicer odprt pri eni od ruskih bank, Sergej prek odvetnikov pooblastil svojo hčerko Julijo.

Viktorija se v zvezi z zastrupitvijo sicer ni oglasila prvič. 4. marca je izrazila pomisleke glede Julijinega zaenkrat še neimenovanega partnerja, s katerim naj bi načrtovala poroko. Prst je pravzaprav uperila v njegovo mamo, ki naj ne bi bila navdušena nad zamislijo, da bi si njen sin družino ustvaril s hčerko človeka, ki je »izdal 300 ruskih agentov.« Nekateri ruski mediji tega skrivnostnega človeka in predvsem njegovo mamo povezujejo s podjetjem, ki ima tesne vezi z ruskimi obveščevalnimi službami. Njegova identiteta iz neznanih razlogov kljub temu ostaja skrita, škandala z zastrupitvijo pa nista komentirala niti on niti njegova mati.