Znanost

Hawking je bil popularen tudi na malih zaslonih

Urban Klančnik
15. 3. 2018, 20.37
Deli članek:

Stephen Hawking je bil tudi eden prvih znanstvenikov, ki je znanost napravil zanimivo za laike.

Youtube
Stephen Hawking z igralci serije Teorija velikega poka.

Stephen je sam večkrat dejal, da je velik navdušenec nad Zvezdnimi stezami, Simpsonovi in kasneje tudi Futuramo. In najverjetneje so ga tudi zato povabili, da se je pojavil v vseh treh nanizankah. Pri Simpsonih je gostoval celo večkrat. Ker gre za risano serijo, je seveda samo posojal svoj glas. In večkrat je dejal, da v teh nastopih prav uživa, ne nazadnje tudi zato, ker verjame, da je treba nad znanostjo navdušiti vse ljudi, ne le študente, ki so si izbrali katero izmed smeri. Hawking je tudi pogosto puščal, da iz njega nekoliko brijejo norca in je vse skupaj sprejel z dobro mero humorja.

Youtube
V biografskem filmu je Stephena odigral Eddie Redmayne.

Simpsonovi in Futurama

V nanizanki Simpsonovi je Hawking nastopil večkrat med leti 1999 in 2010. Zmeraj je igral samega sebe. Glavni producent Simpsonov Matt Selman je ob smrti velikega fizika napisal: »Poslavljamo se od Stephena Hawkinga, najinteligentnejšega gosta v kratki zgodovini Simpsonov. Hawking se je pojavil tudi v nekaj epizodah risane serije Futurama, ki jo je ustvaril Matt Groening, ki je ustvaril tudi Simpsone. Ker zgodba Futurame poteka v prihodnosti, se je Stephen tu počutil kot doma.

Youtube
Stephen s eje večkrat pojavil tudi v nanizanki Futurama.

Mala Britanija in Zvezdne steze

Stephen je nastopil tudi v šovu Mala Britanija in komik David Walliams je ob njegovi smrti zapisal: »Na svidenje, Stephen Hawking. Hvala, ker si bil – poleg vsega drugega – odličen za smeh.« Seveda so Hawkinga povabili tudi na sceno Zvezdnih stez, kjer je odigral vlogo v seriji Zvezdne steze: Nova generacija leta 1993. Največkrat pa je igral v humoristični seriji Teorija velikega poka, kjer je nastopil v kar sedmih epizodah. Hawking, ki je tako kot karakter Sheldon teoretični fizik, je tudi Sheldonov najljubši znanstvenik. 

Youtube
Stephen Hawking je oboževal Simpsone in se pojavil v več epizodah.