Politična kriza

Bo umor novinarja odnesel slovaškega premiera?

S.R./STA
14. 3. 2018, 19.46
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 20.31
Deli članek:

Slovaški premier Robert Fico je danes ponudil svoj odstop.

Reuters
Slovaški premier Robert Fico.

Robert Fico se je znašel pod pritiskom opozicije po umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka.

"Danes sem ponudil odstop predsedniku republike (Andreju Kiski). Če ga bo predsednik sprejel, sem pripravljen jutri odstopiti," je sporočil Fico. Po poročanju slovaških medijev je sicer Fico za svoj odstop postavil tri pogoje. Predsednik mora sprejeti, da bo novega premierja imenovala Ficova stranka Smer-SD, da trenutna koalicija nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev.

Kiska je sicer minuli teden pozval k "radikalni rekonstrukciji" vlade ali predčasnim volitvam. Fico je prepričan, da bi predčasne volitve povzročile kaos in nestabilnost. "Pomembno je, da trenutna vladna koalicija nadaljuje mandat, ki so ji ga dali volivci. Slovaška je v dobrem stanju, tudi zaradi te vladne koalicije. Torej je naša dolžnost, da izpolnimo voljo ljudstva in države ne prepustimo amaterjem iz opozicije," je izjavil.

Vodja koalicijske Slovaške nacionalne stranke (SNS) Andrej Danko je pozdravil Ficovo odločitev. "Ne zanikam, da so nas prevzela čustva. Vendar čutimo veliko odgovornost," je dejal in dodal, da bi lahko prihodnjo vlado sicer sestavila opozicija. Tudi vodja najmanjše koalicijske stranke Most-Hid Bela Bugar je pozdravil Ficovo odločitev. "Nova vlada, nova odgovornost in nadaljevanje tega, kar smo začeli pred dvema letoma," je dejal.

Fico bo očitno naslednja žrtev politične krize, ki je na Slovaškem izbruhnila po umoru novinarja konec februarja. Pred njim so odstopili notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka slovaškega premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.

Kuciak je preiskoval korupcijo na Slovaškem in je pripravljal prispevek o povezavah med italijansko mafijo in ljudmi blizu Fica, ki je vse obtožbe sicer zanikal. Nedokončan prispevek so objavili po Kuciakovem umoru 26. februarja. 27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so ustrelili in ubili na njunem domu v kraju Velka Mača blizu Bratislave.