prešuštniki

Skrito za zidovi Bele hiše: Vse predsednikove ljubice

M.V/Novice Svet24
10. 3. 2018, 07.30
Posodobljeno: 10. 3. 2018, 08.25
Deli članek:

V 242-letni zgodovini Združenih držav Amerike je predsedovalo 45 predsednikov. Njihove mandate, posebej po drugi svetovni vojni, je zaznamovala širitev gospodarskega vpliva, vojaške intervencije na tujem in … afere s priležnicami.

Arhiv Novice Svet24
Bill Clinton

Bela hiša se že nekaj tednov otepa škandala v zvezi z afero predsednika Donalda Trumpa s porno starleto Stormy Daniels. Da so se stvari še bolj zapletle, je poskrbel Trumpov odvetnik Michael Cohen, ki je po uvodnem zanikanju sam priznal, da je Danielsovi plačal 130 tisoč dolarjev za molk. Njen odvetnik Michael Avenatti se je v sredo zjutraj, dan potem, ko je v Los Angelesu vložil tožbo za razveljavitev sporazuma o molku, pojavil na več ameriških televizijah in razkril nekatere podrobnosti.

Danielsova pravi, da je imela razmerje s Trumpom leta 2006 in je trajalo še v leto 2007. O tem je želela javno spregovoriti jeseni 2016, vendar naj bi jo Cohen z agresivnim ustrahovanjem prisilil v podpis pogodbe o molku v zameno za denar. Cohen je za transakcijo ustanovil posebno podjetje, Danielsova in Trump pa sta bila deležnika pogodbe pod psevdonimom. Trump je bil David Dennison, Danielsova pa Peggy Peterson. Trumpu bo, kot vse kaže, afero težko dokazati, saj je bil spretnejši od svojih predhodnikov.

Clinton in Lewinsky

Arhiv Novice Svet24

Mati vseh škandalov. Afera Billa Clintona in Monice Lewinsky, tajnice v Beli hiši. Predsednik Clinton je lagal pod prisego in zanikal spolne odnose z uslužbenko, a je pod težo dokazov razmerje priznal. Sledil je poskus impičmenta, ki pa ga je Clinton preživel in vodil državo do konca mandata. A Monica ni bila edina.

Gennifer Flowers

Arhiv Novice Svet24

Gennifer Flowers, nekdanji fotomodel in filmska igralka, je slavo dosegla z razkritjem zunajzakonskega odnosa z Billom Clintonom. Flowersova in Clinton naj bi se dobivala več kot desetletje, še preden je Clinton postal predsednik ZDA. Tudi to afero je Clinton zanikal, a ko je Flowersova objavila zvočne posnetke, je moral znova jesti iz sklede, v katero je pljunil.

Eleanor Mondale

Arhiv Novice Svet24

Clintonov seznam skokov čez plot se nadaljuje in je verjetno še daljši, kajti nemogoče je, da bi vse prišlo v javnost. Eleanor Mondale je bila hčerka nekdanjega podpredsednika ZDA, a to Clintona ni ustavilo pri intimizaciji odnosa. Razmerje med predsednikom in podpredsednikovo hčerko je potrdilo nekaj Ciinih agentov.

Marlyn Monroe in John F. Kennedy

Arhiv Novice Svet24

Eden najbolj priljubljenih ameriških predsednikov in mučenik John Fitzgerald Kennedy je močna konkurenca Clintonu. Če ne zaradi drugega, pa zaradi afere s kultno hollywoodsko starleto Marlyn Monroe. Kennedy in Monroe sta se zapletla kmalu po tem, ko sta se spoznala. Po spolnem odnosu v hiši prijatelja Binga Cosbyja je imela Marlyn moralnega mačka in poklicala prvo damo Jackie. Ta pa ji je na njeno veliko presenečenje povedala, da je seznanjena z moževimi zunajzakonskimi aktivnostmi.

Judith Exner

Arhiv Novice Svet24

Judith Exner se je s predsednikom Kennedyjem spoznala prek zvezdniškega pevca Franka Sinatre. Exnerjeva in predsednik sta si bila takoj všeč in poznanstvo se je kmalu prelevilo v afero na začetku šestdesetihlet. Exnerjeva je tudi trdila, da je zanosila in potem otroka splavila, a ji svojih trditev nikoli ni uspelo dokazati.

Alice Glass in Lyndon Johnson

Arhiv Novice Svet24

Arhiv Novice Svet24

Lyndon B. Johnson, ki je na položaju nasledil umorjenega Johna F. Kennedyja, je nasledil tudi njegovo grdo razvado. Imel je več afer, najbolj pa je ostala v spominu tista z osebno tajnico Alice Glass, saj je zanjo izvedela Johnsonova žena Lady Bird in fizično obračunala z Glassovo.

Sally Hemings in Thomas Jefferson

Arhiv Novice Svet24

Arhiv Novice Svet24

Zagotovo ena največjih afer v ameriški zgodovini. Thomas Jefferson je tako kot njegov predhodnik in prijatelj George Washington imel črne sužnje in med njimi si je izbral tudi ljubico. Ime ji je bilo Sally Hemings in s predsednikom je ostala v intimnih odnosih do konca njegovega življenja. Neuradno naj bi imela šest otrok, štiri izmed njih naj bi Jefferson osvobodil.