Preskakovanje vrst

Migracije za bogate: koliko vas bo stal zlati vizum?

L.T. / Novice Svet24
6. 3. 2018, 19.15
Posodobljeno: 6. 3. 2018, 19.38
Deli članek:

Vsi migranti niso ustvarjeni enako, saj nekateri za države predstavljajo investitorje, in ne stroškov.

Profimedia
Vsi begunci niso ustvarjeni enaki. Kdor ima v žepu več kot mobilni telefon, lahko migrira kot gospod.

Zlati vizum je ime stalnega dovoljenja za prebivanje, ki ga države izdajo tujim investitorjem. Če v državo prinesete kupček denarja, vas bodo birokrati pospešeno spravili skozi kolesje pridobivanja pravice do bivanja. Sčasoma boste dobili tudi državljanstvo.

Portal OCCRP je objavil preiskavo sveta tako imenovanih zlatih vizumov. Z drugimi besedami, programov državljanstva za denar oziroma svobode gibanja, dovoljene peščici premožnih in zanikane milijonom tistih, ki v žepu nimajo drugega kot star mobilni telefon.

Sheme zlatih vizumov so se prvič pojavile pred 30 leti na obubožanih karibskih otočkih. Državice so v zameno za finančno investicijo bogatim dodelile državljanstva; takšno storitev zdaj ponuja že 20 različnih držav. OCCRP je v sodelovanju z britanskim Guardianom raziskal, koliko vas bi stal zlati vizum na najprimernejših destinacijah.

Ciper – kjer si oddahnejo ruski oligarhi

Profimedia
Ciper: 2 milijona evrov.

Državljanstvo sredozemskega otočka, ki je hkrati evropsko državljanstvo, boste dobili, če boste na Ciper prinesli dva milijona evrov in kupili nepremičnino ali boste 2,5 milijona evrov investirali v podjetje ali državne obveznice. Od leta 2008 je Ciper državljanstvo podelil 1685 tujim investitorjem in še skoraj enkrat toliko članom njihovih družin. S tem programom so od državljanov nekdanje Sovjetske zveze, Kitajske, Irana in Savdske Arabije dobili več kot 4,5 milijarde evrov.

Malta – nad proračunski primanjkljaj z zlatimi vizumi

Profimedia
Malta: 650 tisoč evrov.

Malta je program zlatega vizuma uvedla konec leta 2013, od tedaj pa je po vladnih ocenah z njim zaslužila več kot 850 milijonov evrov. Mednarodni denarni sklad je pri tem ocenil, da je prav ta program Malti pomagal, da se je izvlekla iz proračunskega primanjkljaja. Program ni poceni, a je kljub temu ugodnejši od ciprskega. Osnovna vloga vas bo stala 650 tisoč evrov, za partnerja in vsakega otroka pa bo treba odšteti dodatnih 25 tisočakov. Sledi še ali investicija v državne obveznice v višini 150 tisočakov ali pa nakup nepremičnine v vrednosti 350 tisoč evrov. Država si ob tem pridržuje pravico, da preveri vaš policijski dosje in izvor vašega denarja.

Črna gora – več denarja, manj vprašanj

Profimedia
Črna gora: 500 tisoč evrov.

Možnost življenja z državljanstvom v kraljici Mediterana, kot lokalci imenujejo črnogorski Monako – mesto Budva, bi lahko po načrtih iz leta 2010 dobili že za borega pol milijona evrov investicije. Vendar je črnogorska vlada svoj načrt opustila, ko ji je Bruselj zagrozil, da bi jo uvedba programa zlatih vizumov lahko stala statusa kandidatke za pristop k EU. Spletna stran, ki navaja, da ni povezana z vlado Črne gore, kljub temu še naprej ponuja črnogorske potne liste za ta znesek.

Vendar Podgorica ni povsem onemogočila priseljevanja v državo z največ sončnimi dnevi na stari celini; institut »častnega državljanstva« je bil po poročanju mreže nevladnih organizacij Mans večkrat izkoriščen za dodelitev državljanstva osebam sumljivega porekla v zameno za denar sumljivega izvora. Nekdanji tajski premier Taksin Šinavatra, doma obtožen korupcije, je postal državljan, potem ko je v Prvo banko Crne gore v lasti brata nekdanjega premierja Mila Đukanovića položil 15 milijonov evrov.

Portugalska – malo denarja, veliko muzike

Profimedia
Portugalska: 350 tisoč evrov.

Najugodnejša med zlatimi vizumi, s katerimi dobite evropsko državljanstvo, je gotovo Portugalska. Program, ki so ga uvedli leta 2012, je v zameno za 350 tisočakov investicije v nepremičnine izdal 5717 dovoljenj za prebivanje in še 9559 dovoljenj na podlagi zakona o združitvi družin. Program je bil zelo priljubljen pri kitajskih državljanih, ki pa so morda kršili zakon svoje domovine takoj na vhodnih vratih v Portugalsko. Kitajska namreč svojim državljanom prepoveduje, da bi letno iz države odnesli več kot 50 tisoč ameriških dolarjev, kljub temu pa je bilo največ portugalskih dovoljenj za prebivanje izdanih prav Kitajcem, kar 64 odstotkov.

Na Portugalskem program še vedno velja, čeprav zanimanje zanj upada. Proti njemu so se obrnili tudi nekateri politiki in borci proti korupciji.

Armenija – državljanstvo za 50 tisočakov

Profimedia
Armenija: 50 tisoč evrov.

Na repu priljubljenosti držav z zlatim vizumom je Armenija. Njen potni list ti resda ne odpira mnogo vrat, vendar je zato toliko ugodnejši – dobiti ga je mogoče že za borih 50 evrskih tisočakov, ki jih donirate državnemu skladu. Ekonomsko vzdržnejša možnost je investicija 100 tisočakov v investicijsko podjetje, v tem primeru se lahko od svojega vložka celo nadejate donosa. Armenske zlate vizume kupujejo predvsem premožnejši begunci iz Sirije, po različnih ocenah jih je kupilo vsaj 20.000 posameznikov.