Bombe z neba

FOTO in VIDEO: Naši kraji pod snegom, njih pa je tolkla kot melona debela toča

S.R.
10. 2. 2018, 14.15
Posodobljeno: 10. 2. 2018, 14.17
Deli članek:

Medtem ko nad našimi kraji kraljuje zima, je mesto Cordoba zasula kot melona velika toča.

Twitter/Diego Bollo
Ta orjaški skupek ledu je izmerila Victoria Druetta.

Vreme ne prizanaša niti južni polobli. Pred dvema dnevoma je toča udarila v argentinskem mestu Cordoba. Kot je dejala ena od domačink, se je začelo »drobno in zabavno, nato pa se vse spremenilo.« Z neba je začela padati toča, večja od žogic za tenis, dokler ni dosegla resnično epskih razsežnosti. »Toča je padala 20 minut. Bilo je strašljivo. Padalo je na tla, eksplodiralo, nekaj se jih stalilo. Bržkone je bila še večja kot to,« opisuje Victoria Druetta.

Posamezne ledene krogle so domnevno dosegle tudi do 18 centimetrov premera, kar bi znal biti rekord na južni polobli, piše Washington Post. Tako velikost lahko doseže samo v primeru dovolj močnih navpičnih sunkov vetra, ki upočasnjujejo padanje toče. Posamezne orjaške krogle tako prihrumijo na tla šele takrat, ko postanejo pretežke. Navpični sunki vetra bi v tem primeru morali dosegati hitrosti tudi prek 190 kilometrov na uro.

Toča v Cordobi, vsaj tiste krogle, ki jim je premer izmerila Druetta, pa še vedno niso dosegle ameriškega rekorda. V mestu Vivian v zvezni državi Louisiana so julija 2010 izmerili slab kilogram težke ledene krogle s premerom prek 20 centimetrov.