Svetovna dediščina v ruševinah

FOTO in VIDEO: Turki v slogu džihadistov uničili starodavni tempelj Ain Dara

S.R.
29. 1. 2018, 10.20
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 10.25
Deli članek:

Sirska vlada je v nedeljo razkrila, da je bil med obstreljevanjem sirske regije Afrin, ki jo obvladujejo Kurdi, hudo poškodovan starodaven tempelj Ain Dara.

Profimedia
Ain Dara.

Tempelj Ain Dara, ki leži v bližini istoimenske vasice južno od mesta Afrin, je doletela podobna usoda kot Palmiro. Iz Sirskega observatorija za človekove pravice so že sporočili, da so na tempelj padale turške bombe, ki za seboj sicer niso pustile človeških žrtev, so pa povzročile nepopravljivo škodo na tem starodavnem kraju iz železne dobe. 

Turška vojska je pred dobrim tednom začela z napadi na kurdsko milico YPG v sirski regiji Afrin. Vojaško operacijo, ki je vključevala predvsem močno obstreljevanje tega območja, je obsodil tudi sirski predsednik Bašar al Asad, ki sicer nasprotuje kurdski težnji po avtonomiji na severu države.

Od začetka vojne leta 2011 je bilo v Siriji uničenih ali močno poškodovanih že več zgodovinskih krajev, vključno s Palmiro, ki je vključena tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, in starodavnim središčem mesta Alep. Krivda za uničevanje svetovne dediščine v regiji je bila doslej na plečih džihadistov iz vrst islamske države, tokrat pa so se pod zločin podpisali Turki.