Nevarne informacije

FOTO: Vojaki "nevede" razkrivajo podrobnosti o skrivnih vojaških oporiščih

S.R.
29. 1. 2018, 08.40
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 09.55
Deli članek:

Aplikacija Strava, s katero ljudje skrbijo za boljše zdravje, bi lahko predstavljala grožnjo za vojake in osebje v vojaških oporiščih.

Strava
Mount Pleasant na Falklandskih otokih.

Aplikacije, ki omogočajo natančno beleženje podatkov o dejavnosti in zlasti optimizacijo poti, ki jih ljudje uporabljajo za tek, so namenjene predvsem bolj učinkoviti telesni vadbi, vendar bi lahko predstavljale tudi grožnjo vojaškemu osebju, saj razkrivajo številne podrobnosti o skrivnih vojaških oporiščih.

Na spletišču mobilne aplikacije Strava so javnosti dostopne karte s podrobno začrtano potjo, po kateri je posamezen vojak tekel, s tem pa vojaško osebje kar samo razkriva občutljive informacije o lokacijah, ki bi morale pred sovražnikom ostati skrite. Na spletišču so se med drugim znašli »zemljevidi« ameriških oporišč v Afganistanu in Siriji, britanske letalske baze Mount Pleasant na Falklandskih otokih, domnevnega oporišča ameriške Centralne obveščevalne agencije v Somaliji, nekaterih ruskih oporišč in celo razvpite letalske baze Območje 51.

Strava
Ameriška letalska baza Bagram v Afganistanu.

Čeprav je o večini od teh oporišč znanega veliko, obstaja bojazen, da bi v javnost pricurljale določene informacije, za katere si vlade želijo, da bi ostale skrite, zlasti podrobnosti o lokacijah bivalnih prostorov ter poteh, ki jih vojaki in drugo osebje najpogosteje uporabljajo. Podatki iz vojaške baze v Afganistanu denimo razkrivajo tudi določene poti zunaj samega oporišča, kar kaže na to, da vojaki aplikacijo uporabljajo tudi med samim patruljiranjem.

Pri podjetju Strava so uporabnike sicer opomnili, da lahko možnost deljenja podatkov o lokaciji kadar koli izključijo, a morebitna škoda je že narejena, ta primer pa je novo opozorilo, da lahko odprti oziroma prosto dostopni podatki pogosto razkrivajo preveč podrobnosti o nas in naši okolici.

Strava
Pentagon ostaja skrit pred očmi javnosti.