"Civilizacija je na kocki"

VIDEO: Eksplozivni govor eliti: najavil propad Trumpa, bitcoina in Facebooka

T.L.
26. 1. 2018, 12.19
Posodobljeno: 26. 1. 2018, 13.10
Deli članek:

Putin že ima mafijsko državo, Trumpova administracija jo želi - zaenkrat neuspešno - ustvariti, je v govoru v Davosu dejal George Soros.

Profimedia
George Soros

Na tradicionalni večerji v Davosu, kjer poteka Svetovni gospodarski forum,je gostitelj, ameriški multimilijarder George Soros, ni izbiral besed: napadel je vladavino Donalda Trumpa, tehnološka giganta Google in Facebook ter kriptovaluto bitcoin. Podobno kot lani je za administracijo Donalda Trumpa dejal, da je "nevarna za svet". Spravil se je tudi na Rusijo, njenega predsednika Vladimirja Putina in njegovo, kot je dejal, "mafijsko državo", Trumpovi administraciji pa je očital, da želi ustvariti mafijsko državo, ki duši človekove pravice, kar pa ji zaradi moči ameriških institucij ne uspe.

"Preživetje civilizacije je na kocki"

Trump si je prislužil kritiko tudi zaradi Severne Koreje in dejal, da so ZDA "na poti v jedrsko vojno zato, ker ne želijo sprejeti, da je je Severna Koreja postaja jedrska sila". ZDA bi lahko "preventivno" uporabile jedrsko orožje, kar pomeni, da bi "začele jedrsko vojno, da bi preprečile jedrsko vojno, kar je očitno kontradiktorna strategija". Ob zaključku je dejal, da je nevarnost, ki jo predstavlja Trump "začasni pojav, ki bo izginil leta 2020, če ne že prej".

Soros je dejal, da denar svoje fundacije z milijardami dolarjev uporablja, da bi zaščitil demokratične dosežke iz preteklosti. "Ni na kocki le preživetje odprte družbe, ampak preživetje naše celotne civilizacije", veliko odgovornost za nastale razmere pa po njegovem mnenju nosita Trump in Kim Džong-un.

Ostrim besedam se niso izognili niti tehnološki velikani

Medtem ko so delili in prisotni prenašali Sorosev eksplozivni govor po družbenih omrežjih, je ta napadal tudi tehnološka giganta, podjetji Facebook in Google. Prijaznih besed ni našel niti za kriptovaluto bitcoin.

Podjetja služijo denar z izkoriščanjem okolja: rudarska in naftna podjetja služijo z izkoriščanjem narave, podjetja, ki se ukvarjajo z družbenimi mediji, pa izkoriščajo družbeno okolje in vplivajo na to, kako ljudje razmišljajo in se obnašajo, ne da bi se tega sploh zavedali, je opozoril Soros in dodal, da ima to velike posledice na delovanje demokracije, sploh v povezavi z volitvami. 

Facebook in Google je opisal kot "vse močnejša monopolista", saj nadzorujeta več kot polovico prihodkov iz naslova spletnega oglaševanja. Lahko bi ju zamikalo, da se povežeta "z avtoritarnimi režimi" s ciljem ustvarjanja "totalitarne mreže, ki se je ne bi mogla domisliti niti Aldous Huxley ali George Orwell v svojih romanih Krasni novi svet in 1984." 

"Ker gre za skoraj monopolistična distributerja, se zato približata javnim podjetjem in bi morala biti podrejena strožji regulaciji, usmerjeni k ohranjanju konkurenčnosti, inovacij in poštenemu univerzalnemu dostopu." Napoveduje še, da bo so dnevi Facebooku šteti, češ, da je so pri Facebooku potrebovali osem let, da so pridobili prvo milijardo uporabnikov, nato pa so jih v štirih pridobili še enkrat toliko. In če se bo to nadaljevalo s takšno hitrostjo, jim bo zmanjkalo uporabnikov, je ob smehu gostov na večerji še dejal Soros. 

In bitcoin? Soros je kratek: "To ni valuta". Dodaja, da gre pri rasti njegove vrednosti za "tipičen balon". Ne verjame pa, da bo njegova vrednost nenadoma strmoglavila, ampak je bolj verjeten scenarij njen postopen padec.

Govoril je tudi o Evropski uniji in dejal, da je potrebna prenova, da se bo ohranila. Omenil je Veliko Britanijo in njeno "ločitev" od EU, opomnil, da vodstvo v vsaj dveh državah v EU ne podpira demokratičnih principov, v več državah pa je v vzponu desnica. Reforma je zato potrebna na vseh ravneh: v sami EU, državah članicah in vodstvom.