Volitve

S Silviem pa že ne!

STA/P.R.
25. 1. 2018, 20.45
Deli članek:

Italijanski premier Paolo Gentiloni je v pogovoru za eno izmed televizij dejal, da ni pripravljen na sodelovanje v koaliciji s Silviom Berlusconijem in njegovimi zavezniki po parlamentarnih volitvah 4. marca.

Reuters
Berlusconijevo desnosredinsko zavezništvo je po anketah dobilo največ glasov.

Velika koalicija bi bila namreč možna rešitev, če volitve ne bi dale jasnega zmagovalca, kažejo javnomnenjske raziskave. Glede na ankete bi Berlusconijevo desnosredinsko zavezništvo sicer dobilo največ glasov, vendar ne dovolj za oblikovanje večine v parlamentu. »Če vam odgovorim na vprašanje neposredno, ne, ne bi bil zainteresiran za to,« je v pogovoru za televizijo na vprašanje glede možnosti oblikovanja velike koalicije dejal Gentiloni, sicer vodja levosredinskega tabora pod okriljem Demokratske stranke. Izpostavil je sicer razlike med Berlusconijevo stranko Naprej, Italija, ki jo je označil za konzervativno, in njegovimi populističnimi in protievropskimi zavezniki – skrajno desno stranko Ligo in Brati Italije.

Reuters
Kdo bo polnil sedeže italijanskega parlamenta?

Italijanske parlamentarne volitve bodo 4. marca.

PO VZORU VOLITEV IZ LETA 2013?

Čeprav je Berlusconi to zanikal, pa mnogi pravijo, da bi Berlusconi po volitvah lahko prekinil zdajšnja zavezništva in se povezal z Demokratsko stranko. Volitve leta 2013 so se namreč razpletle prav tako. Tudi Gentiloni meni, da se Berlusconijeva zdajšnja koalicija po volitvah ne bo obdržala. Prav tako je zavrnil možnost, da bi na volitvah zmagalo populistično gibanje Pet zvezd, ki je poleg stranke Naprej, Italija in Demokratske stranke tretji največji kandidat na italijanskih parlamentarnih volitvah.

Reuters
Paolo Gentiloni.