Smaragdna čistilna akcija

Mladi čistijo za nemarnimi turisti in celo domačini

Simon Rosc/Novice Svet24
25. 1. 2018, 20.00
Deli članek:

Mladi Tolminci, skupina somišljenikov, je stopila skupaj in se odločila, da očisti naravo. Tisto ob cestah, kjer odpadke odlagajo nemarni turisti pa tudi domačini.

Arhiv Novice Svet24
Tolminci so s smetmi, odvrženimi ob cesti, napolnili kar precej vreč.

Pisalo se je konec leta 2016, ko je mlad Tolminec Dan Isteny naznanil, da bo domačine nagovoril k ukrepanju v okviru te problematike. »Zadnje čase veliko hodim na relaciji Tolmin–Volče in ob cesti opažam, kako neodgovorni ljudje se vozijo po naših cestah. Pridružite se mi v čistilni akciji, da izbrišemo to sramoto. Bodimo zgled mladim, mladi pa starejšim,« je takrat dejal Isteny.

Arhiv Novice Svet24
Dan Isteny (levo zgoraj), pobudnik akcije, pozira z nekaj Tolminci, ki so pomagali čistiti okolje.

To soboto lahko se lahko pridružite in tudi vi pomagate očistiti naravo. Če bo vreme slabo, bo akcija prestavljena na naslednjo soboto.

Dan Isteny: 

»Sledite zgledu in spodbujate skrb za naravo v vašem lokalnem okolju. Le tako sodelovanje pokaže moč in rezultate.« 

Dodal je, da se zaveda, da ne more samo kritizirati, ampak je treba tudi kaj ukreniti, zato so njegove besede postale hitra akcija. Odločil se je, da domačine nagovori, naj se mu pridružijo v čistilni akciji, v kateri bodo pobirali odpadke, ki jih nevestni ljudje odvržejo v naravo kar skozi okno svojega vozila.

DOBER ODZIV

Mnogi so pozdravili prizadevanja mladih. »Tudi takšne stvari pripomorejo, da ljudje začnejo razmišljati o tem, da se smeti ne meče kar skozi okna,« je takrat povedal domačin. Dogodek je Isteny naznanil prek družbenih omrežij; v zelo kratkem času se je nabralo lepo število mladih, ki so se sprehodili po okolici Tolmina in pobirali smeti. Imeli so že dve čistilni akciji; prva je stekla kljub polarnemu mrazu okrog božiča, druga malo po novem letu lani.

»Na prvi čistilni akciji smo se sprehajali ob cesti med Tolminom in Volčami. Tam smo našli marsikaj; stare stole, celo salonitke in druge odpadke. Nabrali smo za 18 vreč smeti. V akciji, ki so jo izvedli tik po novem letu, pa je dobrih deset udeležencev akcije čistilo naravo ob cesti med Tolminom in Mostom na Soči. Tu smo nabrali za kar 25 vreč odpadkov,« pravi pobudnik čistilne akcije Dan Isteny.

Arhiv Novice Svet24
Našli so stare stole in celo salonitke.

Pomoč Svojo roko so jim ponudili tudi lokalna društva, lokali in komunalno podjetje. Pomagali jim bodo poskrbeti za izvedbo akcije in pogostitev prostovoljcev.

ČE BI BILI KOŠI, BI BILO MANJ SMETI

Tudi letos fantje ne bodo počivali. Smeti so se spet nabrale, zato bodo to soboto spet poprijeli za vrečke in jih napolnili z odpadki malomarnih posameznikov. A ob tem izpostavljajo še eno pomanjkljivost, ki vsekakor pripomore k temu, da se ob cesti nabirajo smeti. Primanjkuje namreč košev, kamor bi ljudje odpadke lahko odvrgli.

»Z letošnjo akcijo želimo tudi odpreti debato o problematiki pomanjkanja košev za smeti v naravi v okolici Tolmina, kjer se ljudje pogosto zadržujejo. Posledice tega pomanjkanja bomo odpravili ravno s prihajajočo akcijo. Med samo izvedbo akcije bomo zbirali mnenja sodelujočih in nato začeli zbirati informacije, kako je s postavitvijo košev. Bolj kot sama postavitev košev je verjetno problematično to, kdo naj bi bil tisti, ki bi skrbel zanje in plačeval odvoz. Težko je kar na nekoga pokazati, zato želimo k težavi pristopiti s konstruktivno debato,« je še zaključil Isteny.

Arhiv Novice Svet24
40 vreč in več so zbrali Tolminci v dveh čistilnih akcijah.