Kot otrok

Trumpov žolčni odziv najboljša reklama za knjigo

G.G./STA
5. 1. 2018, 18.10
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 08.33
Deli članek:

Avtor trenutno najbolj vroče knjige v ZDA Michael Wolff je odgovoril na napad ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Reuters
Donald Trump

Reuters
Knjiga Ogenj in bes je že na policah knjigarn.

Trump je dejal, da je knjiga Ogenj in bes polna laži in da nikoli ni govoril z Wolffom.

Novinar Wolff predstavlja drugačno verzijo. Pravi, da je opravil okoli 200 intervjujev z ljudmi iz Bele hiše, govoril pa je tudi s Trumpom. »Kaj sem potem počel tam (v Beli hiši), če nisem imel dovoljenja. Celo pogovarjala sva se v Beli hiši,« je dejal Wolff, ki zaradi zahteve Trumpovih odvetnikov po prepovedi objave knjige ni zaskrbljen. Nasprotno, po njegovem mnenju gre za izvrstno oglaševanje, zato so tudi pohiteli z najavo izida – knjiga je izšla že danes.

V žolčnem Trumpovem odzivu vidi Wolff potrditev vsebine, poante knjige. Novinar je po temeljitih pogovorih z ljudmi v Beli hiši prepričan, da Trumpa ne jemljejo resno. Osebje ga ima »za otroka, ki potrebuje takojšnjo potrditev«, je dejal Wolff in dodal, da je v knjigi želel predstaviti predvsem, kako je za ljudi v ameriški administraciji delati s predsednikom Trumpom.

Podrobnosti iz knjige

Wolff v knjigi zatrjuje, da Trump ni nikoli zares pričakoval zmage na volitvah. oraz naj bi posebej pričakovala prva dama Melania Trump, ki je med kampanjo prinesla možu časopis New York Post z njenimi golimi fotografijami na naslovnici in ga vprašala, če je to njena prihodnost. Trump naj bi ji obljubil, da bodo tožili časopis in zagotovil, da bo novembra vsega konec, ker ne bo zmagal.

Wolff piše, da je Trump med kampanjo izražal občudovanje do ekipe okrog Clintonove in menil, da ima nasprotnica najboljše ljudi, sam pa idiote. Teh obtožb je bil glede na trditve v knjigi deležen tudi Trump, med drugim od državnega sekretarja Rexa Tillersona.

Wolff Trumpa v knjigi opisuje kot nekoga, ki mu ni jasno, kaj pomeni biti predsednik, preživlja večino časa pred televizorji in se baše s hamburgerji ter telefonira prijateljem. Z Melanijo nista veliko skupaj, Wolff pa navaja tudi Bannonove trditve, da ne bo končal prvega mandata - bodisi zaradi ruske preiskave bodisi ker bo sam odstopil.