orkansko neurje

Eleanor terjala nova življenja

J.P./STA
3. 1. 2018, 21.22
Posodobljeno: 3. 1. 2018, 21.24
Deli članek:

Zimsko orkansko neurje Eleanor, ki danes pustoši po vrsti evropskih držav, je terjala več življenj, ranjenih je več kot 20 ljudi. Povzročila je tudi ogromno gmotno škodo, na desettisoče gospodinjstev odrezala od elektrike ter vodila v prometni kaos.

Profimedia
Eleanor je najprej opustošila Veliko Britanijo in Irsko.

Dve osebi sta umrli na obali v Baskiji na severu Španije, ko ju je odnesel ogromen val. Eno osebo so poleg tega komaj rešili, potem ko je skočila v morje, da bi rešila omenjeni par.

Že pred tem so o smrtni žrtvi, 21-letnem smučarju, in 15 poškodovanih, od tega štirih huje, poročali s smučarskega letovišča Morillon v francoskih Alpah.

V osrednji Švici je bilo osem ljudi ranjenih, ko je zaradi silovitega sunka vetra iztiril vagon vlaka in se prevrnil. Eno osebo je na Nizozemskem poškodovalo padajoče drevo, o podobni nesreči so poročali iz Walesa.

Zvečer je prišla še tragična novica iz Južne Tirolske na severu Italije ob meji z Avstrijo, kjer sta pod plazom umrla mati in otrok iz Nemčije. Ali je njuna smrt povezana z neurjem, sicer ni jasno, so pa med drugim na sosednjem avstrijskem Tirolskem stopnjo nevarnosti zaradi slabega vremena danes zvišali na četrto od skupno petih stopenj.

Dvojica je bila v skupini devetih nemških turistov v dolini Venosta. Medtem ko so se sprehajali na nezavarovanem območju zunaj smučišča, se je sprožil snežni plaz in zasul enajstletno deklico in njeno 45-letno mati. Deklica je umrla takoj, njena mati pa je bila, ko so jo reševalci izvlekli izpod snega, še živa, a je kasneje v bolnišnici podlegla poškodbam.

Eleanor je najprej opustošila Veliko Britanijo in Irsko, kasneje pa je dosegla celinsko Evropo - Španijo, Francijo, države Beneluksa, Nemčijo, Švico, Avstrijo. Samo v Franciji, kjer naj bi tako močnega vetra ne zabeležili že vsaj osem let, je brez elektrike ostalo 225.000 domov. Motena sta bila predvsem letalski in železniški promet.