Odgovor iz Zagreba

Ramljak odgovarja Počivalšku: Ta klavzula se lahko aktivira v enem primeru

T.L.
1. 12. 2017, 09.03
Posodobljeno: 1. 12. 2017, 09.12
Deli članek:

Bi lahko na podlagi protikorupcijske klavzule izničili ali razveljavili pogodbo med Mercatorjem in Agrokorjem? Iz Zagreba odgovarjajo ...

Bobo
Ramljak odgovarja ministru Počivalšku.

Po izjavi slovenskega ministra za gospodarstva Zdravka Počivalška, da bi bilo potrebno preveriti, ali so slovenska podjetja in banke, ki so leta 2014 prodale svoje delnice Agrokorju, v kupoprodajno pogodbo vključile tako imenovano protikorupcijsko klavzulo, so iz Agrokorja danes potrdili obstoj omenjene klavzule.

Izredna uprava Agrokorja pa smatra, da protikorupcijske klavzule ni mogoče aktivirati zaradi ugotovitev revizije poslovanja Agrokorja na Hrvaškem, poroča danes hrvaški Jutarnji list. Kot nadaljujejo, nekateri slovenski pravniki izpostavljajo, da bi aktiviranje te klavzule lahko vodilo do izničenja pogodbe med Mercatorjem in Agrokorjem, ker je, kot je v sredo poročala hrvaška Hina, nekdanja uprava napačno prikazovala poslovne rezultate koncerna na osnovi katerih so se podjetja in banke odločile za prodajo svojih delnic Mercatorja Agrokorju.

"Dogovor o prodaji delnic Mercatorja Agrokorju ima protikorupcijsko pogodbeno uredbo v členu 36., ki se nanaša na potencialno koruptivna dejanja v povezavi s samo pogodbo. Njena kršitev, ki bi morala biti povezana s koruptivnimi dejanji v povezavi s pogodbo, lahko vodi do popolnega ali delnega izničenja dogovora. To uredbo bi bilo mogoče aktivirati v primeru, da bi nekdo iz Agrokorja s podkupovanjem ali kakšnim drugim koruptivnim dejanjem vplival na eno od oseb na strani prodajalcev delnic Mercatorja v fazi sklepanja in izvrševanja dogovora o prodaji Mercatorja Agrokorju," je pojasnil Ante Ramljak, izredni pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju.

V Agrokorju tako razumejo, da zaradi početja Ivice Todorića, ki je osumljen več kaznivih dejanj v zvezi z Agrokorjem, protikorupcijske klavzule ne morejo aktivirati.

"Pomembno je še poudariti, da je osnovno pravilu pri izničenju ali razveljavitvi pogodbe, da vsaka od pogodbenih strani vrne drugi, kar je dobila. Enostavno rečeno, prodajalci bi v primeru izničenja ali razveljavitve pogodbe dobili vrnjene delnice, Agrokor pa znesek, ki je za te delnice plačal. Seveda pa je v primeru kršitve pogodbe mogoče zahtevati še odškodnino od strani, ki ki pogodbo kršila," sporočajo iz Agrokorja.