"Sejanje strahu"

Vojna za kebab: "Socialisti in zeleni" v EU diskriminirajo döner

S.R.
1. 12. 2017, 09.35
Posodobljeno: 1. 12. 2017, 09.54
Deli članek:

Odbor Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI) je v torek izrazil resne pomisleke glede vpliva fosfatov na zdravje. Ti se uporabljajo kot aditivi za živila.

Profimedia
V Nemčiji proizvedejo 80 odstotkov mesa za döner kebab.

Poslanci Evropskega parlamenta, ki sodelujejo v odboru ENVI, so nasprotovali predlogu Evropske komisije, da bi dovolili uporabo fosforne kisline, difosfatov, trifosfatov in polifosfatov (E 338-452) v zamrznjenem mesu za kebab. Ti aditivi se trenutno lahko uporabljajo v svežem mesu, medtem ko njihova uporaba v zamrznjenem mesu ni izrecno dovoljena.

Njihova poteza je že sprožila val ogorčenja v Nemčiji, domu »cenjenega« döner kebaba. Nemški Das Bild je tako zapisal, da bodo »döner kebab spustili skozi stroj za mletje mesa,« za to pa je obtožil »socialiste in zelene,« ki sedijo v odboru.

Odbor trdi, da glede uporabe fosfata v živilih obstajajo resne zdravstvene skrbi, pri tem pa se je opiral na znanstveno študijo iz leta 2012, ki je ta aditiv povezovala s tveganjem za nastanek bolezni srca, čeprav so to povezavo izpodbijale druge študije. Evropski parlament bo o predlogu sicer razpravljal do konca leta. Če ga ne bo podprla absolutna večina, bo morala Evropska komisija spisati nov zakon.

"Diskriminacija," trdijo

»Gre za jasen primer diskriminacije döner kebaba,« godrnja Bild in opozarja, da so uporabo tega aditiva v preteklosti že dovolili v primeru druge hitre prehrane. Tako je leta 2014 dobil zeleno luč v primeru svinjske zarebrnice in pečenic.

Čeprav morda zveni, kot da gre za nepomembno vprašanje, naj bi bilo po navedbah Bilda od proizvodnje in posledične prodaje döner kebaba v Nemčiji odvisnih približno 110.000 delovnih mest. V EU vsak dan proizvedejo 500 ton tega mesa, od tega 80 odstotkov v Nemčiji, večina tega mesa pa v roke trgovcev potuje v zamrznjeni obliki.

Renate Sommer, tiskovna predstavnica Krščanskih demokratov, je stranko Zelenih že obtožila »sejanja strahu«. »Posamezen prebivalec EU prek döner kebaba v celotnem letu zaužije toliko fosfata, kot bi ga zaužil, če bi popil 1,5 litra kole,« je dejala za Bild.