Negotovost

V Kataloniji napeto, Puigdemont že v Bruslju

G.G./STA
30. 10. 2017, 11.07
Posodobljeno: 30. 10. 2017, 14.19
Deli članek:

V Kataloniji, ki je v petek razglasila neodvisnost, je napeto. Madrid naj bi začel izvajati neposreden nadzor v Kataloniji, in nihče ne ve, kaj točno se bo zgodilo.

Reuters
Katalonski policisti pred sedežem regionalne vlade v Kataloniji.

Večina katalonskih javnih uslužbencev je danes kljub pozivu odstavljenih katalonskih oblasti k "demokratičnemu nasprotovanju" ukrepom Madrida prišla na delo. O kakšnih spontanih protestih proti neposrednemu nadzoru s strani Madrida ne poročajo. Katalonski parlament je odpovedal za torek načrtovano zasedanje, kar nakazuje, da sprejema razpustitev.

Glavna katalonska civilnodružbena gibanja, ki podpirajo samostojnost Katalonije, so po odvzemu avtonomije javne uslužbence pozvala k državljanski nepokorščini in neupoštevanju ukazov španske vlade. Vendar pa je večina uslužbencev - med njimi učitelji, policisti in gasilci - danes ob 9. uri prišla na svoja delovna mesta.

Obtožnica proti Puigdemontu

Špansko tožilstvo je medtem proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku Carlesu Puigdemontu in članom njegove vlade vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, je sporočil generalni tožilec Jose Manuel Maza.

Ob tem je Maza še dejal, da so voditelji regionalne vlade v Kataloniji "ustvarili institucionalna krizo, ki se je 27. oktobra končala z enostransko razglasitvijo samostojnosti in popolnemu nespoštovanju" španske ustave. Za obtožbe na račun Puigdemonta in njegovih namestnikov je zagrožena kazen do 30 let zapora. Maza je danes še pojasnil, da bodo obtožene povabili na zaslišanje. Ob tem je poudaril, da zaradi teže obtožnice ne izključuje tudi drugih ukrepov, kot sta aretacija in preiskovalni zapor.

Puigdemon pa ne bo čakal na "druge ukrepe". Zbežal naj bi v Bruselj, kar je za špansko televizijo La Sexta potrdil neimenovan vir iz španskega notranjega ministrstva.

Katalonska regionalna vlada ima v Barceloni okoli 110.000 uradnikov in še kakih 90.000 uslužbencev. Številni so prepričani Katalonci, ki se borijo za neodvisnost. V Združenju občin za neodvisnost Katalonije (AMI) je na primer 787 od skupno 948 županov katalonskih občin. Puigdemont je v soboto Katalonce pozval k mirnemu uporu. Analitiki pričakujejo predvsem bojkot, nesodelovanje in državljansko nepokorščino do predstavnikov Madrida. Vlada Mariana Rajoyja je napovedala, da bodo odpustili vse, ki se bodo upirali.

Španska vlada je v objavi razglasa, ko je v skladu s 155. členom ustave suspendirala katalonsko avtonomijo, ponovila zavezo, da bo pri vodenju Katalonije spoštovala načela preudarnosti in sorazmernosti ter določbe katalonskega statuta o avtonomiji, ter pozvala k mirnosti in nenasilju.