Konec teorij zarote?

Atentat na JFK-ja: Donald Trump bo razkril vse dokumente

J.P.
23. 10. 2017, 10.05
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 10.06
Deli članek:

Tako se je odločil, čeprav je Svet za nacionalno varnost temu nasprotoval.

Profimedia
Donaldu Trumpu so teorije zarote v preteklosti že prišle prav.

Ameriški predsednik Donald Trump je oznanil, da namerava odpečatiti tajne dokumente o atentatu na svojega predhodnika Johna F. Kennedyja. Nekateri menijo, da skuša z napovedjo odvrniti pozornost javnosti od niza negativnih novic. Svet za nacionalno varnost mu je potezo sicer odsvetoval.

Publikacija s 3.000 dokumenti bi lahko nudila nov vpogled v potovanje v Mehiko, ki si ga je pred streljanjem privoščil domnevni strelec Lee Harvey Oswald, pristojni za državno varnost pa se bojijo, da so v poročilu tudi informacije bolj nedavnih obveščevalnih akcijah.

Reuters
John F. Kennedy z ženo Jacqueline

Na zavoro lahko pritisne le Trump

Nacionalni arhiv bi moral dokumente sprostiti 26. oktobra, a se je govorilo, da bo Trump preprečil njihov prehod v javno domeno. Predsednik je namreč edini človek v vladi, ki lahko prepreči objavo.

Profimedia
Lee Harvey Oswald

Profimedia

Profimedia
Atenta na Johna F. Kennedyja - prva dama Jackie Kennedy reagira ob umoru moža.

Sumljiva povezava

Atentat iz leta 1963, ki je pretresel svet, je predmet številnih teorij zarote – številni so namreč prepričani, da je 22. novembra v Dallasu na delu še drugi strelec. Preden bi mu lahko sodili, je Oswalda pokončal Jack Ruby, lastnik nočnega kluba, ki naj bi bil povezan z mafijo.

Trump je med lanskoletno predsedniško kampanjo izkoristil atentat za napad na rivala Teda Cruza, čigar oče Rafael Cruz naj bi bil povezan z domnevnim strelcem. »Njegov oče je bil z Leejem Harveyem Oswaldom, preden je bil, saj veste, ustreljen. Vse skupaj je smešno … Kako je mogoče, da tega nihče ne omenja? O tem sploh ne govorijo. O tem so pisali, pa o tem nihče ne govori. Kaj je sploh delal – kaj je sploh delal z njim, pred njegovo smrtjo? Pred streljanjem? To je grozno.« Cruz je trditev označil za »smeti«.

Strokovnjaki sicer menijo, da objava dokumentov skoraj gotovo ne bo utišala številnih teorij zarote.