Priznal, da je malo poreden

Borut Pahor napoveduje, česar si doslej še ni upal

J.P./STA
23. 10. 2017, 08.09
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 08.15
Deli članek:

Aktualni predsednik Borut Pahor je zadovoljen z izidom na včerajšnjih volitvah, čeprav je posredno priznal, da je upal na izvolitev že v prvem krogu. A zdaj je treba takoj pogumno naprej, da pridobi volivce, ki so danes podprli kandidate, ki ne bodo šli v drugi krog, je dejal v izjavi za medije.

Bobo
Vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil in predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

"Sem maratonec, tudi po značaju, tako da se bom v drugem krogu poskušal opredeliti tako, da bodo tisti, ki so zdaj glasovali zame, to zaupanje zadržali, tisti, ki so omahovali in se odločili za druge kandidate, pa zaupali, da je imeti državnika na čelu, čeprav je morda sem in tja malo bolj poreden in drugačen od drugih, vendarle za varno prihodnost naše države zelo pomembno," je napovedal.

"Kar smo skupaj dosegli, je izjemen rezultat, ki nam pravi, da je bilo delo dobro opravljeno, da pa bo treba v naslednjih treh tednih te rezultate še nekoliko bolj prepričljivo predstaviti," je še dodal Pahor, ki je tudi na volitvah pred petimi leti nastopil v drugem krogu.

Trenutek žalosti

Obrnil se je tudi na volivce, ki v prvem krogu niso glasovali ne zanj ne za protikandidata v drugem krogu Marjana Šarca. "Po svojih najboljših močeh se bom potrudil, da bi si pridobil vaše zaupanje. Vem, da to ne bo lahko ... Iz izkušenj pa se mi zdi, da na koncu vseh koncev zmaga tisti, ki gradi na tistem, kar nam je skupno, in spoštuje razlike, ki so nepremostljive. Med nami so tudi razlike, ampak vendarle se mi zdi, da je več tistega, kar nas povezuje," je prepričan.

V izjavi za hrvaške medije pa je spregovoril tudi o dogajanju, povezanem z arbitražo in ponovil stališče, da je potreben dialog med hrvaško in slovensko stranjo. Upa, da bo do njega prišlo čim prej, saj je prepričan, da prvi pogovori še ne bodo obrodili sadov.

V teh okoliščinah dobiti skoraj 50 odstotkov glasov je po Pahorjevem mnenju izjemen rezultat. "Če bi mi ga zaupali na začetku kampanje, bi ga z veseljem sprejel. Čisto človeško je, da ko se za hip zdi, da bi lahko bil ta rezultat dosežen že v prvem krogu, pride trenutek žalosti - ki pa hitro mine," je razkril. Zdaj je treba takoj samozavestno naprej, je prepričan.

Pahor se je v včerajšnjem govoru v Cankarjevem domu ozrl na minulo kampanjo in jo ocenil za solidno. Mislim, da smo se vsi potrudili, da je bila kolikor toliko solidna, zdaj pa gradimo naprej. "Naslednji trije tedni bodo razburljivi in napovedujem, česar si doslej nisem upal, na teh volitvah bom zmagal," je dejal.

Podpore SDS se ne bi branil

Na vprašanje o morebitni podpori največje opozicijske stranke SDS v drugem krogu, je Pahor dejal, da se je ne bi branil. "Nikogar se ne bom branil. Predsednik republike je predsednik vseh in kdor je deležen podpore, jo mora vzeti skrajno resno in odgovorno," je dejal.

Predsednik republike po Pahorjevih besedah ni človek ene politične usmeritve in ni človek ene stranke. "Kdor tega ne razume, ne more dobro opravljati položaja. On se mora truditi ne samo, da je politično nepristranski, ampak da sodeluje z vsemi. Če me bo podprl kdo, ki je imel v prvem krogu svojega kandidata in niso uspeli, bo to zame velika čast in spodbuda," je še dejal. Razumel bo tudi, če te podpore, ki si je sicer želi, ne bo dobil, saj se bližajo parlamentarne volitve.

Pahor sicer pričakuje, da bo v drugem krogu več prostora za neposreden dialog in bolj vsebinsko razpravo kot v kampanji pred prvim krogom. Meni, da se bodo takrat toliko lažje pokazale tudi njegove odlike. Za morebiten nov mandat kot svoje prioritete napoveduje povezovanje, sodelovanje, politično stabilnost in zlasti varnost.