Katalonija

Kdaj bodo razglasili neodvisnost in kaj bo sledilo?

M.K./STA
6. 10. 2017, 14.48
Posodobljeno: 6. 10. 2017, 15.00
Deli članek:

Katalonski premier Carles Puigdemont je svoj nastop v regionalnem parlamentu preložil na torek, potem ko je špansko ustavno sodišče v četrtek suspendiralo za ponedeljek napovedano zasedanje parlamenta.

Profimedia
Neodvisnost je podprlo 90 odstotkov od 42 odstotka volilnih upravičencev.

Zagovorniki neodvisnosti, ki so v parlamentu v večini, naj bi namreč na zasedanju nameravali razglasiti neodvisnost.

Reuters
Josep Lluis Trapero
Pred sodišče v Madridu je danes stopil načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero zaradi suma upora proti državi, ker ni zaščitil španskih policistov pred protestniki ob referendumu. Po španski zakonodaji je za kaznivo dejanje upora, ki ga zagreši predstavnik oblasti, predvidena kazen do 15 let zapora.

Tako zaenkrat še ni jasno ali bo v torek razglasil neodvisnost Katalonije. Zunanji minister katalonske vlade Raul Romeva je sicer danes povedal, da se bo parlament uprl odločitvi ustavnega sodišča in se bo v ponedeljek sestal na zasedanju. "Parlament bo razpravljal, parlament se bo sestal. Potekala bo razprava in to je pomembno," je dejal.

Tako ostaja veliko vprašanje kaj se bo zgodilo, ko bo katalonska vlada razglasila samostojnost. Glede na krvave dogodke ob nedeljskem referendumu se mnogi bojijo, da bi nasilje lahko izbruhnilo tudi takrat.

Španski premier Mariano Rajoy je sicer izrazil pripravljenost na politične pogovore vseh strank, na katerih naj bi skušali poiskati rešitev spora, pripravljen naj bi bil tudi podeliti širšo avtonomijo Kataloniji.

A o neodvisnosti se ni pripravljen niti pogovarjati in je tudi zavrnil poziv Barcelone k mednarodni mediaciji v sporu. Rajoy naj bi ob morebitni razglasitvi samostojnosti uporabil pravico, ki mu jo daje ustava, ter razpustil katalonski parlament in razpisati regionalne volitve.

Tako ostaja veliko vprašanje kaj se bo zgodilo, ko bo katalonska vlada razglasila samostojnost. Glede na krvave dogodke ob nedeljskem referendumu se mnogi bojijo, da bi nasilje lahko izbruhnilo tudi takrat.