Vse več težav

Todorić prebegnil v Srbijo

M.K.
6. 10. 2017, 14.23
Posodobljeno: 6. 10. 2017, 15.47
Deli članek:

Pričakovati je, da bodo za nekdanjega velikega šefa Agrokorja zaradi izjemnega dolga, ki ga je zapustil v koncernu, razpisali mednarodno tiralico.

STA
Todorić je bil še letos 90 odstotkov delnic družbe, danes pa mu grozi sodni pregon.

Kot je že pred dnevi poročal portal 7 dnevno, naj bi Todorić pred hrvaškimi organi pregona prebegnil v Srbijo. Z državo namreč Hrvaška nima podpisanega sporazuma o izročanju. Njegova neizročitev pa bi lahko še dodatno poslabšala odnose med državama.

Da je res prebegnil v Srbijo, je potrdil njegov voznik, ki je tja odpeljal tudi vso njegovo družino. Tudi luči v njegovem luksuznem domovanju na Hrvaškem ne gorijo več.

Hrvaški premier Andrej Plenković naj bi med tem že dal zeleno luč za njegovo aretacijo. Ker je Todorič na spletu odprl svoj blog, v katerem je namignil, da želi javnost seznaniti tudi z umazanimi podrobnosti političnih poslov z političnimi veljaki iz HDZ, naj bi ga želeli pri tem čimprej onemogočiti z aretacijo.

Kot smo že poročali, je včeraj prišlo na plan poročilo, ki je dodobra obremenilo Todorića, ki naj bi prirejal bilance in naredil za skoraj 1,4 milijarde evrov dolga, čeprav so bilance kazale drugače. Gre za največjo sistemsko prevaro v regiji v zgodovini. Po razkritju tega poročila naj bi ga hoteli aretirati, vendar jih je padli tajkun prehitel.

Todorić je postal močen na podlagi Tuđmanovega strinjanja s tem, da postane glavni gospodarstvenik v državi. Z njegovo pomočjo se je poceni dokopal do pomembnih podjetij. Tudi poznejše HDZ-jeve vlade so mu pomagale pri ustvarjanju bogastva. Tako so sami ustvarili človeka, ki je postal prevelik, da bi lahko padel. S sabo bi tako znal sedaj povleči tudi dobršen del vladajoče politike.

Pripravlja napad

Po poročanju portala Tatrenutek.si Todorić hrani vse podatke iz zadnjih dvajsetih let, ki ne bi obremenili samo aktualne hrvaške vlade, temveč tudi vse prejšnje HDZ-jeve vlade. Sedaj Todorić obljublja, da bo storil prav to, razkril vse povezave med politiko in zasebnimi interesi, zaradi katerih so ugrabili njegovo družbo. Njegov blog je izjemno dobro obiskan, samo v 24 urah je imel kar 180 tisoč obiskovalcev.

Zaradi situacije v Agrokorju je samo na Hrvaškem ogroženih 60 tisoč delovnih mest in kolaps pomembnega dela Hrvaškega gospodarstva. Zaradi nesmiselne prodaje Mercatorja Agrokorju, pa je ogrožen tudi slovenski najboljši sosed.

Kaj bo objavil, se bo očitno odločil na podlagi posveta z medijskimi in poslovnimi svetovalci iz Hrvaške, Srbije in tudi Velike Britanije, ki jih lahko plačuje z delom svojega premoženja, ki mu ga je neznano kako uspelo prenesti na Nizozemsko. Todorić naj bi se sestajal tudi s strokovnjakom za mednarodno pravo in odvetniško ekipo, ki ocenjuje, kaj bi bilo smotrno plasirati v javnost, da sam ne bo utrpel večje škode.

Prepričan, da lahko zruši vlado

Nad razkritimi podatki naj bi bili presenečeni tudi njegovi svetovalci, ki so mu svetovali, da naj bo med podajanjem informacij previden. Todorić pa naj bi bil prepričan, da lahko celo zruši hrvaško vlado, ki že tako ni najbolj stabilna. Vsekakor bo zanimivo opazovati kako se bo zgodba razpletala v prihodnje in kakšni podatki bodo še pricurljali v javnost.