Merjasec in pol

Tri desetletja po katastrofi odkrili radioaktivnega rekorderja

S.R.
6. 10. 2017, 14.13
Posodobljeno: 6. 10. 2017, 14.27
Deli članek:

Po švedski grudi se je še tri desetletja po jedrski katastrofi v Černobilu klatil radioaktivni merjasec, ki je krepko presegal vse dovoljene vrednosti.

Profimedia
Merjasci so posebej na udaru.

Švedski lovec je nekega dne v avgustu uzrl divjo svinjo, nato pa nameril, ustrelil in ubil. Pozneje so ugotovili, da se je merjasec naokoli klatil z dozo sevanja, ki je kar za desetkrat presegala še varno mejno vrednost.

Zdaj že pokojnega vepra so našli v osrednji Švedski, visoki stopnji sevanja pa je bil domnevno izpostavljen zaradi okolice, ki so jo jedrske padavine po katastrofi pred 31 leti še posebej hudo prizadele. Čeprav je sevanju izpostavljen tudi drugi živelj, kot so jeleni in losi, naj bi povečanje radioaktivnosti zaznali zlasti pri divjih svinjah.

Po eksploziji reaktorja v Černobilu je večino države prekril strupen oblak, ki je vseboval velike količine radioaktivnega joda in cezija-137. Svinje naj bi bile posebej na udaru, saj se običajno selijo na sever države, ki so ga jedrske padavine prizadele najhuje. Pri ustreljenemu merjascu izmerjena radioaktivnost je znašala kar 13.000 bekerelov na kilogram, medtem ko je Švedska nacionalna agencija za hrano dovoljeno mejo postavila pri 1500 bekerelih na kilogram. »To je najvišja stopnja, ki smo jo kadar koli izmerili,« je dejal okoljski svetovalec Ulf Frykman.